Farska ostrva: Država sa više ovaca nego ljudi

Anadolija
Foto: Anadolija

TORŠAVN-Farska ostrva, epska zelena oaza koja je u osnovi mali arhipelag od 18 stjenovitih ostrva u Atlantskom okeanu, je zemlja poznata po svojim ovcama.

Nalaze se sjeverno od Ujedinjenog Kraljevstva i jugozapadno od Islanda. Ova ostrva su autonomna država i jedna od tri zemlje koje čine Kraljevinu Dansku.

Farska riječ znači "ovca". Populacija Farskih ostrva je 54.000, a broj ovaca u zemlji je više od 80.000. Ove ovce, koje su simbol zemlje i otporne na hladnoću, moguće je vidjeti širom zemlje.

Na ovom malom arhipelagu mnoga ostrva su međusobno povezana tunelima. Neki od ovih tunela prolaze ispod mora. Dugački tunel, dijelom ispod mora, u Toršavnu povezuje se sa jedinim aerodromom u zemlji na ostrvu Vagar. Helikopteri se koriste kao sredstvo javnog prevoza za dolazak do nekih ostrva.

Život na Farskim ostrvima je spor, sa uglavnom praznim i tihim ulicama. To važi čak i za Toršavn, gdje živi polovina stanovništva zemlje.

Većina stanovnika ove ostrvske zemlje živi od ribolova. Luka i njena okolina u Toršavnu jedno su od najživljih mjesta u zemlji.

Na Farskim ostrvima, čija je najviša tačka 950 metara, većinom je vjetrovito vrijeme.

U zemlji, gdje veći dio godine pada kiša i snijeg, broj sunčanih dana je prilično mali.

Kuće u Toršavnu, čiji su krovovi prekriveni travom, jedno su od mjesta koja svojim simpatičnim izgledom privlače turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana