Фарска острва: Држава са више оваца него људи

Анадолија
Foto: Анадолија

ТОРШАВН-Фарска острва, епска зелена оаза која је у основи мали архипелаг од 18 стјеновитих острва у Атлантском океану, је земља позната по својим овцама.

Налазе се сјеверно од Уједињеног Краљевства и југозападно од Исланда. Ова острва су аутономна држава и једна од три земље које чине Краљевину Данску.

Фарска ријеч значи "овца". Популација Фарских острва је 54.000, а број оваца у земљи је више од 80.000. Ове овце, које су симбол земље и отпорне на хладноћу, могуће је видјети широм земље.

На овом малом архипелагу многа острва су међусобно повезана тунелима. Неки од ових тунела пролазе испод мора. Дугачки тунел, дијелом испод мора, у Торшавну повезује се са јединим аеродромом у земљи на острву Вагар. Хеликоптери се користе као средство јавног превоза за долазак до неких острва.

Живот на Фарским острвима је спор, са углавном празним и тихим улицама. То важи чак и за Торшавн, гдје живи половина становништва земље.

Већина становника ове острвске земље живи од риболова. Лука и њена околина у Торшавну једно су од најживљих мјеста у земљи.

На Фарским острвима, чија је највиша тачка 950 метара, већином је вјетровито вријеме.

У земљи, гдје већи дио године пада киша и снијег, број сунчаних дана је прилично мали.

Куће у Торшавну, чији су кровови прекривени травом, једно су од мјеста која својим симпатичним изгледом привлаче туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана