Evo koja zanimanja u Njemačkoj vam donose najviše, a koja najmanje novca

GS
Foto: Ilustracija

Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci.

Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u aprilu prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 evro bruto, pokazalo je u utorak uporedne izvještaje njemačkog Ureda za statistiku.

Bez stručne diplome prosječna plata iznosila je 2.817 eura, odnosno 700 evra manje od one sa završenom stručnom spremom.

Plata zaposlenika s položenim magistarskim ispitom u prosjeku je iznosila 4.826 evra i bila je viša od plaće zaposlenika sa završenim osnovnim studijem (4.551 evro).

Akademski građani sa završenim magistarskim studijem zarađivali su u prosjeku 6.188 evra mjesečno. Na samom vrhu, s prosjekom od 8.687 evra, našli su se doktori nauka ili profesori. Svi iznosi odnose se samo na platu bez dodatnih primanja iz radnog odnosa, piše Una.

Naime, Državni zavod za statistiku izradio je i interaktivni model poređenja plata, koji može uzeti u obzir i druge faktore poput radnog staža u kompaniji, regiji ili vrsti djelatnosti.

Postoji i veliki jaz u primanjima između pojedinih zanimanja. Tako s prosječnih 3.559 evra njegovateljice starijih osoba zarađuju dvostruko više od frizerki (1778 evra). Najviše plaće – 8.739 evra – imaju piloti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana