Ево која занимања у Њемачкој вам доносе највише, а која најмање новца

ГС
Foto: Илустрација

Људи у Њемачкој с високим образовањем зарађују више у каснијем професионалном животу, потврђују статистички подаци.

Стално запослени са завршеним стручним образовањем у априлу прошле године у просјеку су зарадили 3.521 евро бруто, показало је у уторак упоредне извјештаје њемачког Уреда за статистику.

Без стручне дипломе просјечна плата износила је 2.817 еура, односно 700 евра мање од оне са завршеном стручном спремом.

Плата запосленика с положеним магистарским испитом у просјеку је износила 4.826 евра и била је виша од плаће запосленика са завршеним основним студијем (4.551 евро).

Академски грађани са завршеним магистарским студијем зарађивали су у просјеку 6.188 евра мјесечно. На самом врху, с просјеком од 8.687 евра, нашли су се доктори наука или професори. Сви износи односе се само на плату без додатних примања из радног односа, пише Уна.

Наиме, Државни завод за статистику израдио је и интерактивни модел поређења плата, који може узети у обзир и друге факторе попут радног стажа у компанији, регији или врсти дјелатности.

Постоји и велики јаз у примањима између појединих занимања. Тако с просјечних 3.559 евра његоватељице старијих особа зарађују двоструко више од фризерки (1778 евра). Највише плаће – 8.739 евра – имају пилоти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана