Drevne pravoslavne crkve isklesane u dalekim planinama Etiopije FOTO

G.S.
Foto: Profimedia

Mladići i dječaci se već vijekovima penju strmim planinskim padinama regije Tigraj u Sjevernoj Etiopiji, kako bi stigli do drevnih bogomolja, usečenih u oštrim stijenama ovog planinskog prostora!

Crkve u udaljenim planinama Etiopije, za koje se vjeruje da su sagrađene prije više od hiljadu godina, vijekovima predstavljaju mjesto bogosluženja za pravoslavne hrišćane iz ovog dijela svijeta.

Vjerujući da se na taj način približavaju Bogu, figurativno, ali i bukvalno, mladi učenici rizikuju svoje živote svakoga dana penjući se strmim planinskim padinama kako bi stigli do crkava u kojima sa sveštenicima čitaju svete spise hrišćanske vjere, prenosi Nacionalna Geografija.

Dječaci prihvataju sveštenički poziv od malih nogu, zahvaljujući svojim roditeljima koji vjeruju da će im to omogućiti bolji život od onog koji im oni mogu pružiti na svojim malim zemljoradničkim imanjima.

Jedan od stranaca koji su se usudili da provedu desetak dana u etiopskim planinama, fotograf Ašer Svidenski kaže: 

"Neki sveštenici-učitelji žive u ovim planinama više od 40 godina. Sa njima su uvijek i mladi učenici, koji su ovamo došli u potrazi za boljim životom. Suše muče Etiopiju, pa glad postaje svakodnevica. U želji da ih sklone od teškoća svakodnevnog života zemljoradnika, roditelji šalju svoju djecu u crkve."

On svjedoči i o teškoćama koje čekaju svakoga ko se putem strmih planinskih padina, uputi ka drevnim hramovima.

"Bezbroj puta se dešavalo da se kamen odlomi od stijene ili da se okliznem. Ipak, nisu svi padovi bili tako bolni", šaljivo komentariše Svidenski. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana