Древне православне цркве исклесане у далеким планинама Етиопије FOTO

G.S.
Foto: Profimedia

Младићи и дјечаци се већ вијековима пењу стрмим планинским падинама регије Тиграј у Сјеверној Етиопији, како би стигли до древних богомоља, усечених у оштрим стијенама овог планинског простора!

Цркве у удаљеним планинама Етиопије, за које се вјерује да су саграђене прије више од хиљаду година, вијековима представљају мјесто богослужења за православне хришћане из овог дијела свијета.

Вјерујући да се на тај начин приближавају Богу, фигуративно, али и буквално, млади ученици ризикују своје животе свакога дана пењући се стрмим планинским падинама како би стигли до цркава у којима са свештеницима читају свете списе хришћанске вјере, преноси Национална Географија.

Дјечаци прихватају свештенички позив од малих ногу, захваљујући својим родитељима који вјерују да ће им то омогућити бољи живот од оног који им они могу пружити на својим малим земљорадничким имањима.

Један од странаца који су се усудили да проведу десетак дана у етиопским планинама, фотограф Ашер Свиденски каже: 

"Неки свештеници-учитељи живе у овим планинама више од 40 година. Са њима су увијек и млади ученици, који су овамо дошли у потрази за бољим животом. Суше муче Етиопију, па глад постаје свакодневица. У жељи да их склоне од тешкоћа свакодневног живота земљорадника, родитељи шаљу своју дјецу у цркве."

Он свједочи и о тешкоћама које чекају свакога ко се путем стрмих планинских падина, упути ка древним храмовима.

"Безброј пута се дешавало да се камен одломи од стијене или да се оклизнем. Ипак, нису сви падови били тако болни", шаљиво коментарише Свиденски. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана