Djevojka ronilac plivala sa najvećom morskom nemani ikada snimljenom okom kamere! VIDEO

Alo.rs
Djevojka ronilac plivala sa najvećom morskom nemani ikada snimljenom okom kamere! VIDEO

Pogledajte kako ronioci rizikuju dok plivaju pored najveće bijele ajkule ikada snimljene.

 Da li uživate u ronjenju? Profesionalni ronioci moraju ulagati u taj posao mnogo više od želje da istraže podvodni svijet. Ronjenje je psihički i fizički zahtijevno i može predstavljati veliku opasnost, tako da ronioci moraju da poštuju posebne propise za kontrolu rizika.

Ipak, većina nadahnjujućih ronioca je naizgled neustrašiva!

Dana 15. januara 2019. godine, dok su ronioci iz “One Ocean Diving and Research”, Oušn Remzi i Huan Olifant, ronili na obali Oahua na Havajima, naišli su na jednu od najvećih velikih bijelih ajkula ikada snimljenih, kako pliva u društvu mnoštva malenih tigrastih ajkula.

Sperma iz leša mrtvog kita privukla je veliku bijelu ajkulu da dođe u to područje. Hrabri ronioci odlučili su da plivaju pored nje i pokažu kako morski psi mogu biti nježni, posebno velike bijele!

Vjeruju da je u pitanju čuveni “Deep Blue”, jedan od najvećih primjeraka velikih belih ajkula na snimku, zbog svoje karakteristične veličine i obilježja, ali to nije potvrđeno.

Olifant je rekao:

- Ovako izgleda ona trenutno. Možda je još uzbudljivije što tamo postoji još jedna velika bijela ajkula. Zato što se njihova populacija uveliko smanjuje. 

Oušn Remzi, istraživač morskih pasa i konzervator, koja sa svojim vjerenikom i poslovnim partnerom Olifantom radi na ronjenju u vodama Oahua i na istraživanju u velikom i svjetski poznatom naučnom centru za okeanografiju objasnila je da snimaju tigraste ajkule kada su primjetili veliku belu ajkulu.

Ona je rekla:

- Vidjeli smo nekoliko tigrastih i onda je ona prišla, a sve ostale ajkule su se podijelile i počela je da ide prema čamcu. Upravo je ovaj veliki lijepi eežni gigant želio da koristi naš brod kako bi se počešao o njega. Otišli smo sa izlaskom sunca, a ona je ostajala s nama poprilično tokom cijelog dana.

Olifant je dokumentovao događaj i vidio podijelio na Instagramu, s natpisom: “Velika bijela ajkula”. Video je postao viralan, sa preko 842K pregleda. Procijenjuje se da je ogromna velika bijela ajkula duga od 6,1 do 6,4 metara, od nosa do repa.

Velika bijela ajkula spada u kategoriju ranjivih vrsta, a na Havajima su rijetki prizor. Remzi je objasnila da je to zbog toga što je voda previše topla u poređenju sa hladnom pacifičkom obalom Kalifornije, gdje se hrane morskim lavovima i tuljanima. Njena veličina je rekordna i čini je još rijeđom jedinkom svoje vrste.

Ipak, zadivljujuća širina naterala je Remzi da vjeruje da je to stvorenje trudno, piše Health Food House.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana