Дјевојка ронилац пливала са највећом морском немани икада снимљеном оком камере! VIDEO

Alo.rs
Дјевојка ронилац пливала са највећом морском немани икада снимљеном оком камере! VIDEO

Погледајте како рониоци ризикују док пливају поред највеће бијеле ајкуле икада снимљене.

 Да ли уживате у роњењу? Професионални рониоци морају улагати у тај посао много више од жеље да истраже подводни свијет. Роњење је психички и физички захтијевно и може представљати велику опасност, тако да рониоци морају да поштују посебне прописе за контролу ризика.

Ипак, већина надахњујућих рониоца је наизглед неустрашива!

Дана 15. јануара 2019. године, док су рониоци из “One Ocean Diving and Research”, Оушн Ремзи и Хуан Олифант, ронили на обали Оахуа на Хавајима, наишли су на једну од највећих великих бијелих ајкула икада снимљених, како плива у друштву мноштва малених тиграстих ајкула.

Сперма из леша мртвог кита привукла је велику бијелу ајкулу да дође у то подручје. Храбри рониоци одлучили су да пливају поред ње и покажу како морски пси могу бити њежни, посебно велике бијеле!

Вјерују да је у питању чувени “Deep Blue”, један од највећих примјерака великих белих ајкула на снимку, због своје карактеристичне величине и обиљежја, али то није потврђено.

Олифант је рекао:

- Овако изгледа она тренутно. Можда је још узбудљивије што тамо постоји још једна велика бијела ајкула. Зато што се њихова популација увелико смањује. 

Оушн Ремзи, истраживач морских паса и конзерватор, која са својим вјереником и пословним партнером Олифантом ради на роњењу у водама Оахуа и на истраживању у великом и свјетски познатом научном центру за океанографију објаснила је да снимају тиграсте ајкуле када су примјетили велику белу ајкулу.

Она је рекла:

- Видјели смо неколико тиграстих и онда је она пришла, а све остале ајкуле су се подијелиле и почела је да иде према чамцу. Управо је овај велики лијепи еежни гигант желио да користи наш брод како би се почешао о њега. Отишли смо са изласком сунца, а она је остајала с нама поприлично током цијелог дана.

Олифант је документовао догађај и видио подијелио на Инстаграму, с натписом: “Велика бијела ајкула”. Видео је постао виралан, са преко 842К прегледа. Процијењује се да је огромна велика бијела ајкула дуга од 6,1 до 6,4 метара, од носа до репа.

Велика бијела ајкула спада у категорију рањивих врста, а на Хавајима су ријетки призор. Ремзи је објаснила да је то због тога што је вода превише топла у поређењу са хладном пацифичком обалом Калифорније, гдје се хране морским лавовима и туљанима. Њена величина је рекордна и чини је још ријеђом јединком своје врсте.

Ипак, задивљујућа ширина натерала је Ремзи да вјерује да је то створење трудно, пише Health Food House.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана