Dijamanti iz Kanade mijenjaju krvave dragulje iz Afrike

Priredio: Boris Đurić
Dijamanti iz Kanade mijenjaju krvave dragulje iz Afrike

Toronto - Kompanija "De Bers", čije je ime postalo sinonim za trgovinu dijamanata još od 19. vijeka, otvorila je na dalekom sjeveru Kanade najveći rudnik dijamanata u posljednjih deset godina.

Milijardu dolara vrijedan rudnik Gačo Kue tako je postao peti rudnik dijamanata u Kanadi, što oslikava globalnu potragu za novim resursima da bi se zamijenili rudnici u Južnoj Africi koji polako jenjavaju i da bi se opslužili klijenti koji žele "čiste dijamante" koji nisu okaljani ratovima ili narušavanjem ljudskih prava.

- Veoma je teško pronaći novi rudnik dijamanata - rekao je izvršni direktor kompanije Brus Kliver.

Gačo Kue je otkriven prije gotovo 20 godina, ali je njegov razvoj bio dug jer se nalazi u udaljenom području kanadske sjeverne teritorije. 

"De Bers" je većinski vlasnik rudnika koji bi godišnje trebalo da proizvodi 4,5 miliona karata, odnosno 900 kilograma dijamanata. Time bi se svrstao u deset najvećih rudnika dijamanata na svijetu.

Veći dio dijamanata ove kompanije dolazi iz njihovih rudnika u Bocvani, Namibiji i Južnoj Africi, ali zvaničnici "De Bersa" žele da prošire svoje kapacitete.

- Kanada ima stabilnu vladu i stabilan fiskalni režim - dodaje Kliver.

Rusija je drugi najveći proizvođač dijamanata na svijetu, ali "De Bers" nema svoje rudnike tamo. Ponuditi klijentima etičku alternativu "krvavim dijamantima", koji finansiraju ratne vođe i pobune u Angoli i Sijera Leoneu, bio je cilj za otvaranje lanca prodavnica "Brilijant ert" u San Francisku koji prodaje dijamante širom SAD.

- Kupci žele proizvod zbog kojeg se dobro osjećaju - rekla je vlasnik tog lanca Bert Gerstajn. Ona svojim kupcima nudi dijamante koji su proizvedeni po najvišim standardima i regulativima za okolinu. Zbog toga ona naročito voli drago kamenje koje dolazi iz Kanade.

Ipak, ne mora značiti da će rudnik i biti uspješan. Od šest rudnika, koliko je otvoreno u Kanadi, dva su zatvorena. "De Bers" je zatvorio prošle godine svoj rudnik Snep Lejk zbog operativnih problema, nakon što je u njega uložio 2,2 milijarde dolara.

Korporacija "Tahera" je zatvorila Džeriko rudnik 2008. godine zbog problema sa budžetom i rudarenjem. Ipak, Kliver je uvjeren da će Gačo Kue biti drugačiji od ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana