Danas svete mučenice Vjera, Nada i Ljubav i majka im Sofija

Srna
Danas svete mučenice Vjera, Nada i Ljubav i majka im Sofija

BIJELJINA - Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas slave Ljubav, Vjeru i Nadu, svete mučenice kojima je majka Sofija dala ova imena po uzoru na vrline koje je propovijedao Isus Hristos.

Sofija je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke Vjeru koja je imala 12 godina, Nadu 10 i Ljubav devet godina.

Kada su u vrijeme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa kćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vjere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako su bile đevojčice.

Izvedene pred cara sve četiri, držeći se za ruke smjerno, ali odlučno ispovjediše vjeru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi. Majka Sofija je savjetima ohrabrivala ćerke, da bi istrajale do kraja.

“Vaš nebesni ljubitelj Isus Hristos jeste zdravlje vječno, krasota neiskazana i život besmrtni. I kada tjela vaša budu mukom umorena, Gospod će vas obući u netruležnost, i rane na vašim tijelima će zasijati na nebu kao zvijezde”, hrabrila ih je majka.

Sve jednu po jednu mučitelji su mučili strašnim mukama, najprije Vjeru, pa Nadu, pa Ljubav. Tukli su ih, sjekli, bacali u oganj i u vrelu smolu, i najzad jednu za drugom mačem posjekli.

Mrtva tijela svojih ćerki, Sofija je odnijela izvan grada i tamo sahranila. Ostala je na njihovom grobu tri dana i tri noći moleći se Bogu, i u tome predade duh svoj Bogu hitajući u rajska naselja, gdje su je blažene duše njenih slavnih ćerki čekale.

Pravoslavni hrišćani na ovaj dan treba da se uzdrže od zlih misli i posvete se ljubavi prema bližnjem.

Današnji praznik naročito je posvećen majkama i ćerkama, a stari običaj kaže da bi danas svaka majka trebalo da kupi neku sitnicu ćerki, i još važnije, da što više vremena provede sa njom i pokaže joj svoju ljubav. To je, uostalom, i najveći od svih poklona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana