Časne sestre pomogle ministru da sakrije milione i dragulje

Priredio: Boris Đurić
Časne sestre pomogle ministru da sakrije milione i dragulje

Buenos Ajres - Katolička crkva u Argentini pokrenula je istragu o navodima da su časne sestre pomagale bivšem ministru u skrivanju ukradenog novca i dragulja.

Bivši ministar javnih radova Hoze Lopez uhapšen je prošlog mjeseca pred samostanom časnih sestara kod Buenos Ajresa. Navodno je tamo pokušao da sakrije dragulje i devet miliona dolara gotovine. On je bio ministar dok je na čelu Argentine bila Kristina Fernandez Kirčner.

Argentinske televizije nedavno su objavile snimak na kojem se vidi kako Lopez u samostan donosi vreće s novcem i draguljima, a u tome mu pomažu dvije sestre.

Tužilac tereti časne sestre da su pomogli ministru da ubaci vreće sa novcem i da su mu otvorile vrata i da su pokušale spriječiti ulazak policije u manastir. Prema svjedočinjima policajaca koji su uhapsili Lopeza časna sestra je čak demantovala da se sa njima nalazi muškarac kada su policajci pozvonili.

Federalni sudija Danijel Rafekas posjetio je samostan i oduzeo je dokumenta koja potvrđuju da je Lopez deset godina bio povezan sa samostanom.

-  Dokumenta pokazuju da je Lopez ranije održavao veze sa časnim sestrama - rekao je Rafekas, nakon nekoliko sati istrage.

Dokumenta pokazuju da je Ministarstvo za javne poslove, na čijem čelu je bio Lopez, plaćalo troškove popravke i proširenja manastira, kao i druge troškove.

Lopez je najviše komunicirao sa sveštenikom Rubenom di Monteom, koji je preminuo prošle godine. Sudija je oduzeo Di Montijev računar kao i njegov raspored iz 2006. godine sa kontaktima u kojima se pojavljuje Lopezove ime.

Neki argentinski mediji navode da u dokumentima nisu pronađene veze sa drugim zvaničnicima, kao što je bivši ministar Hulio di Vido koji je pominjan. Sudija je pretražio svaku sobu, uključujući i sobu Selije Aprisio koja je najviše povezana sa slučajem Lopez. Ona je pozvana da svjedoči kao i načelnik manastira Alba Fernandez.

Glavi istražilac, sveštenik Tom O'Donel rekao je da će pokušati da utvrdi da li je bilo kršenja kanonskog prava.

Otkako je preuzeo vlast, novi predsjednik Mauricio Makri pokrenuo je niz istraga protiv bivših zvaničnika zbog pranja novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana