Britanija objavila rat gojaznosti: Uveli zabrane, Džonson traži od sunarodnika da više vježbaju

Srna
Britanija objavila rat gojaznosti: Uveli zabrane, Džonson traži od sunarodnika da više vježbaju

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson iskoristio je sopstvenu borbu sa težinom da bi od sunarodnika zatražio da budu u boljoj formi i da se izbore sa gojaznosti zbog koje je povećan rizik od zaraze virusom korona.

Među nove mjere administracije da pomognu ljudima da izgube na težini spadaju zabrana televizijskih i reklama na internetu za "džank" hranu prije 9.00 časova, ukidanje "kupite jedan dobijete drugi besplatno" za slične obroke, te stavljanje broja kalorija na menije većih restorane.

Džonson (56) koji je oslabio skoro šest kilograma od kada se izborio sa kovidom-19 ukazao je na rezultate istraživanja u kojima se ukazuje da su gojazne i osobe sa previše kilograma izloženije riziku da se zaraze virusom korona.

Britanski premijer imao je reputaciju gurmana i u prošlosti je govorio o uživanju u vinu i kasnim obrocima sa kobasicom i sirom, ali je promijenio navike i sada na posao ide biciklom.

Dok je bio na funkciji gradonačelnika Londona uveo je bicikl za javnu upotrebu.
- Uvijek sam htio da izgubim na težini i kao mnogi ljudi kilaža mi ide gore-dole. Međutim, od kada sam se oporavio od virusa korona postepeno radim na kondiciji - naglasio je Džonson.

Džonson je izrazio nadu da kampanja neće izgledati kao neko naređenje već jednostavan savjet Britancima da steknu kondiciju.

Prema rezultatima ankete časopisa "Javno zdravlje Engleske", više od 60 odsto odraslih Britanaca je gojazno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana