Bogate zemlje monopolizovale vakcine

Srna
Foto: Arhiva

BRISEL- Najbogatije zemlje svijeta monopolizovale su više od polovine trenutnih i projektovanih doza vakcina protiv kovid 19, zbog čega su zemlje sa srednjim i niskim primanjima suočene sa problemom u nabavci, navodi se u izvještaju aktivista za borbu protiv siromaštva "Jedna kampanja" (ONE Campaign).

Prema podacima u izvještaju, deset zemalja do sada je svom stanovništvu dalo 75 odsto od svih vakcina protiv kovida 19, dok 130 država nije dobilo nijednu dozu.

U svojoj analizi, aktivisti ističu da su 27 članica EU, Australija, Kanada, Japan, Britanija i SAD već osigurale više od tri milijarde doza odobrene vakcine, što je za gotovo milijardu doza više od potrebnog za vakcinaciju njihovog stanovništva.

Višak doza bogatih zemalja dovoljna je za vakcinaciju cjelokupnog stanovništva Afrike. Ostatak svijeta bio je u mogućnosti da kupi 2,5 milijardi doza.

"Samo je EU osigurala 2,6 milijardi doza, što je dovoljno da se svaki Evropljanin dva puta vakciniše i opet bi preostalo 500 miliona doza", ističe se u izvještaju usmjerenom uglavnom na ugovore sa pet vodećih proizvođača vakcine "Fajzer/Biontek", "Moderna", "Astra Zeneka", "Džonson i Džonson" i "Novavaks".

Aktivisti upozoravaju da monopol nad vakcinama koji vrše bogatije zemlje može dovesti do dvostruko više smrtnih slučajeva od kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana