Богате земље монополизовале вакцине

Срна
Foto: Архива

БРИСЕЛ- Најбогатије земље свијета монополизовале су више од половине тренутних и пројектованих доза вакцина против ковид 19, због чега су земље са средњим и ниским примањима суочене са проблемом у набавци, наводи се у извјештају активиста за борбу против сиромаштва "Једна кампања" (ONE Campaign).

Према подацима у извјештају, десет земаља до сада је свом становништву дало 75 одсто од свих вакцина против ковида 19, док 130 држава није добило ниједну дозу.

У својој анализи, активисти истичу да су 27 чланица ЕУ, Аустралија, Канада, Јапан, Британија и САД већ осигурале више од три милијарде доза одобрене вакцине, што је за готово милијарду доза више од потребног за вакцинацију њиховог становништва.

Вишак доза богатих земаља довољна је за вакцинацију цјелокупног становништва Африке. Остатак свијета био је у могућности да купи 2,5 милијарди доза.

"Само је ЕУ осигурала 2,6 милијарди доза, што је довољно да се сваки Европљанин два пута вакцинише и опет би преостало 500 милиона доза", истиче се у извјештају усмјереном углавном на уговоре са пет водећих произвођача вакцине "Фајзер/Бионтек", "Модерна", "Астра Зенека", "Џонсон и Џонсон" и "Новавакс".

Активисти упозоравају да монопол над вакцинама који врше богатије земље може довести до двоструко више смртних случајева од ковида 19.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана