Biljke prave zvukove kada su pod stresom

Tanjug
Biljke prave zvukove kada su pod stresom

MADRID - Nedostatak vode, odsečene stabljike ili infekcije stvaraju zvučne talase zbog kretanja tečnosti, što govori o tome da biljke ispuštaju zvuke kada su pod stresom, ali stručnjaci isključuju mogućnost da je u pitanju komunikacija između biljaka.

U nizu eksperimenata, grupa izraelskih naučnika je potvrdila da biljke emituju zvukove, a najupečatljivije je to što je njihov zvučni profil različit u zavisnosti od toga da li nemaju vodu, imaju pojsekotinu stabljike ili su zaraženi virusom, prenosi El Pais.

Takođe su mogli da razlikuju zvučne talase koji dolaze iz biljke paradajza, duvana ili kaktusa.

To, ipak, ne znači da biljke govore ili imaju komunikativnu namjeru, pošto je objašnjenje  mnogo jednostavnije i potiče iz osnovne fizike.

 Biljke, naime, reaguju na promjene u okruženju, posebno ako im to izaziva stres: gube zelenilo, opadaju im listovi i uvenu. Nedavna istraživanja su takođe pokazala da mogu hemijski da komuniciraju, oslobađajući isparljive supstance kada ih napadnu insekti.

Tim predvođen biologom i matematičarem Lilač Hadani sa Univerziteta u Tel Avivu  takođe je pokazao da je cvijeće podiglo koncentraciju šećera u svom nektaru u roku od nekoliko minuta nakon što je čulo zujanje oprašivača.

Sada su Hadani i njegove kolege pokazali da i oni prave zvukove i da oni sadrže informacije.

Serija eksperimenata je počela u zvučno izolovanoj prostoriji. U njega su postavili na desetine biljaka paradajza i duvana, obje uobičajene u laboratorijama.

Pošto ih nikada ranije nisu čuli, pretpostavili su da, ako proizvode zvukove, moraju biti u dijelovima spektra koje ljudi ne mogu da čuju.

Tako su postavljeni u blizini ultrazvučnih mikrofona, sposobnih da snimaju zvučne talase sa frekvencijom između 20 i 250 kiloherca (kHz), dok odrasli čovjek rijetko čuje preko 16 kHz. Neki od njih su ostali bez vode pet dana, dok su drugima odsječeni dijelovi stabljika.

Rezultati, objavljeni u naučnom časopisu Cell, pokazuju da su negovane biljke emitovale u prosjeku jedan zvuk na sat.

Međutim, oni koji su pod stresom zbog suše povećali su buku na 35 na sat za biljke paradajza i 11 na sat za duvan. U slučaju rezova, zvukovi su bili 25, odnosno 15.

Upadljiv detalj je da su biljke paradajza povećavale broj zvukova kako su prolazili dani bez vode.

-U ovoj studiji rješavamo veoma staru naučnu kontroverzu: dokazujemo da biljke emituju zvukove - kaže Hadani.

Dodaje da njihovi nalazi sugerišu da je svijet oko nas pun biljnih zvukova i da sadrže informacije, na primjer, o nestašici vode ili povredama.

-Pretpostavljamo da zvukove koji se emituju u prirodi detektuju obližnja stvorenja, kao što su slijepi miševi, glodari, razni insekti i možda i druge biljke - navodi izraelski biolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana