Биљке праве звукове када су под стресом

Танјуг
Биљке праве звукове када су под стресом

МАДРИД - Недостатак воде, одсечене стабљике или инфекције стварају звучне таласе због кретања течности, што говори о томе да биљке испуштају звуке када су под стресом, али стручњаци искључују могућност да је у питању комуникација између биљака.

У низу експеримената, група израелских научника је потврдила да биљке емитују звукове, а најупечатљивије је то што је њихов звучни профил различит у зависности од тога да ли немају воду, имају појсекотину стабљике или су заражени вирусом, преноси Ел Паис.

Такође су могли да разликују звучне таласе који долазе из биљке парадајза, дувана или кактуса.

То, ипак, не значи да биљке говоре или имају комуникативну намјеру, пошто је објашњење  много једноставније и потиче из основне физике.

 Биљке, наиме, реагују на промјене у окружењу, посебно ако им то изазива стрес: губе зеленило, опадају им листови и увену. Недавна истраживања су такође показала да могу хемијски да комуницирају, ослобађајући испарљиве супстанце када их нападну инсекти.

Тим предвођен биологом и математичарем Лилач Хадани са Универзитета у Тел Авиву  такође је показао да је цвијеће подигло концентрацију шећера у свом нектару у року од неколико минута након што је чуло зујање опрашивача.

Сада су Хадани и његове колеге показали да и они праве звукове и да они садрже информације.

Серија експеримената је почела у звучно изолованој просторији. У њега су поставили на десетине биљака парадајза и дувана, обје уобичајене у лабораторијама.

Пошто их никада раније нису чули, претпоставили су да, ако производе звукове, морају бити у дијеловима спектра које људи не могу да чују.

Тако су постављени у близини ултразвучних микрофона, способних да снимају звучне таласе са фреквенцијом између 20 и 250 килохерца (кХз), док одрасли човјек ријетко чује преко 16 кХз. Неки од њих су остали без воде пет дана, док су другима одсјечени дијелови стабљика.

Резултати, објављени у научном часопису Cell, показују да су неговане биљке емитовале у просјеку један звук на сат.

Међутим, они који су под стресом због суше повећали су буку на 35 на сат за биљке парадајза и 11 на сат за дуван. У случају резова, звукови су били 25, односно 15.

Упадљив детаљ је да су биљке парадајза повећавале број звукова како су пролазили дани без воде.

-У овој студији рјешавамо веома стару научну контроверзу: доказујемо да биљке емитују звукове - каже Хадани.

Додаје да њихови налази сугеришу да је свијет око нас пун биљних звукова и да садрже информације, на примјер, о несташици воде или повредама.

-Претпостављамо да звукове који се емитују у природи детектују оближња створења, као што су слијепи мишеви, глодари, разни инсекти и можда и друге биљке - наводи израелски биолог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана