Beč: Vozovi u metrou - izvori struje

Srna
Beč: Vozovi u metrou - izvori struje

BEČ - Kočiona energija koju oslobađaju vozovi u bečkom metrou kada ulaze u neku stanicu pretvara se u recikliranu struju u okviru projekta Bečkog gradskog preduzeća za javni prevoz "Bečke linije".

 

Svaki put kada se neki voz zaustavi na stanici, oslobađa se kočiona energija. Većina te energije vraća se u sistem i pokreće druge vozove.

Kada se ne koristi za te svrhe, kočiona energija preusmjerava se u 20-kilovoltnu mrežu naizmjenične struje kompanije "Bečke linije".

Takva reciklirana struja zatim se koristi za napajanje pokretnih stepenica, liftova i rasvjete na stanicama bečkog metroa.

Prvo postrojenje za pretvaranje kočione energije u struju u Beču je postavljeno 2018. godine na stanici podzemne željeznice linije "U2" u okrugu Donauštat.

Ove godine, Beč je dobio još jedno takvo postrojenje na stanici linije "U1 Altes Landgut" u okrugu Favoriten.

Što se više energije reciklira, to je manje energije potrebno iz proizvodnje, navode iz bečke Uprave za zaštitu okoline.

Prema procjenama, ova postrojenja na godišnjem nivou mogu da proizvedu količinu struje koja, u prosjeku, odgovara potrošnji u 720 domaćinstava.

Takođe, ova metoda omogućava značajno smanjenje emisija ugljen-dioksida za čak 400 tona, navode agencije.

Danas samo jedan odsto ukupnih emisija ugljen-dioksida u austrijskoj metropoli otpada na javni prevoz.

Beč bi uskoro trebao da dobije još četiri ovakva postrojenja za recikliranje energije, od kojih je prvo planirano već 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana