Беч: Возови у метроу - извори струје

Srna
Беч: Возови у метроу - извори струје

БЕЧ - Кочиона енергија коју ослобађају возови у бечком метроу када улазе у неку станицу претвара се у рециклирану струју у оквиру пројекта Бечког градског предузећа за јавни превоз "Бечке линије".

 

Сваки пут када се неки воз заустави на станици, ослобађа се кочиона енергија. Већина те енергије враћа се у систем и покреће друге возове.

Када се не користи за те сврхе, кочиона енергија преусмјерава се у 20-киловолтну мрежу наизмјеничне струје компаније "Бечке линије".

Таква рециклирана струја затим се користи за напајање покретних степеница, лифтова и расвјете на станицама бечког метроа.

Прво постројење за претварање кочионе енергије у струју у Бечу је постављено 2018. године на станици подземне жељезнице линије "У2" у округу Донауштат.

Ове године, Беч је добио још једно такво постројење на станици линије "У1 Алтес Ландгут" у округу Фаворитен.

Што се више енергије рециклира, то је мање енергије потребно из производње, наводе из бечке Управе за заштиту околине.

Према процјенама, ова постројења на годишњем нивоу могу да произведу количину струје која, у просјеку, одговара потрошњи у 720 домаћинстава.

Такође, ова метода омогућава значајно смањење емисија угљен-диоксида за чак 400 тона, наводе агенције.

Данас само један одсто укупних емисија угљен-диоксида у аустријској метрополи отпада на јавни превоз.

Беч би ускоро требао да добије још четири оваква постројења за рециклирање енергије, од којих је прво планирано већ 2021. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана