Australija:Umro Edi Jaku"najsrećniji" preživjeli Holokausta

Tanjug
Foto: Tanjug

KANBERA- Stojednogodišnji Jevrejin Edi Jaku, koji je preživeo strahote Holokausta u Drugom svetskom ratu i prošle godine objavio svoje memoare "Najsrećniji čovek na svetu", umro je u Sidneju, saopštila je danas Jevrejska zajednica Novog južnog Velsa.

"Edi Jaku je bio svetionik i nade ne samo za našu zajednicu, već i za svet.Uvek ćemo ga se sećati po radosti koja ga je krasila i njegovoj stalnoj otpornosti pred nevoljama".

 Premijer Skot Morison odao je priznanje Edijevoj odluci da posveti svoj život svjedočanstvu o tome kako nada i ljubav mogu pobijediti očaj i mržnju. Edi je rođen 1920. godine kao Abraham Jakubovic u njemačkom gradu Lajpcigu, a njegovi roditelji i mnogi iz njegove šire familije nisu preživjeli rat.

Izbačen je iz škole 1933. godine sa 13 godina jer je bio Jevrejin, ali je uspio da završi srednjoškolsko obrazovanje u drugom gradu pod pseudonimom 1938. godine, sa kvalifikacijom preciznog mehaničara, što mu je po njegovom svjedočenju pomoglo da izbjegne gasnu komoru u logoru. Poslali su ga u koncentracioni logor, prvo Buhenvald, pa Aušvic, gde su mu roditelji ubijeni u gasnoj komori, a izbjegao je i Marš smrti kao zatvorenik Aušvica dok su se saveznici približavali, pa je proveo mjesece skrivajući se prije nego što su ga američke trupe pronašle u izgladnjelog i bolesnog od kolere i tifusa.

1946. godine oženio se u Belgiji svojom suprugom jevrejkom Florom, koja je u Parizu provela relativno spokojno rat pretvarajući se da je hrišćanka, pa su se 1950. preselili u Australiju.

Zauvijek obeležen brojem zatvorenika u Aušvicu tetoviranim na levoj ruci, Edi je postao volonter u Jevrejskom muzeju u Sidneju, gdje je dijelio svoje iskustvo i životnu filozofiju sa posetiocima a njegova glavna poruka je bila da je mržnja bolest koja može uništiti neprijatelja, ali koja na kraju uništava i onog ko mrzi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana