Аустралија:Умро Еди Јаку"најсрећнији" преживjели Холокауста

Танјуг
Foto: Танјуг

КАНБЕРА- Стоједногодишњи Јеврејин Еди Јаку, који је преживео страхоте Холокауста у Другом светском рату и прошле године објавио своје мемоаре "Најсрећнији човек на свету", умро је у Сиднеју, саопштила је данас Јеврејска заједница Новог јужног Велса.

"Еди Јаку је био светионик и наде не само за нашу заједницу, већ и за свет.Увек ћемо га се сећати по радости која га је красила и његовој сталној отпорности пред невољама".

 Премијер Скот Морисон одао је признање Едијевој одлуци да посвети свој живот свједочанству о томе како нада и љубав могу побиједити очај и мржњу. Еди је рођен 1920. године као Абрахам Јакубовиц у њемачком граду Лајпцигу, а његови родитељи и многи из његове шире фамилије нису преживјели рат.

Избачен је из школе 1933. године са 13 година јер је био Јеврејин, али је успио да заврши средњошколско образовање у другом граду под псеудонимом 1938. године, са квалификацијом прецизног механичара, што му је по његовом свједочењу помогло да избјегне гасну комору у логору. Послали су га у концентрациони логор, прво Бухенвалд, па Аушвиц, где су му родитељи убијени у гасној комори, а избјегао је и Марш смрти као затвореник Аушвица док су се савезници приближавали, па је провео мјесеце скривајући се прије него што су га америчке трупе пронашле у изгладњелог и болесног од колере и тифуса.

1946. године оженио се у Белгији својом супругом јеврејком Флором, која је у Паризу провела релативно спокојно рат претварајући се да је хришћанка, па су се 1950. преселили у Аустралију.

Заувијек обележен бројем затвореника у Аушвицу тетовираним на левој руци, Еди је постао волонтер у Јеврејском музеју у Сиднеју, гдје је дијелио своје искуство и животну филозофију са посетиоцима а његова главна порука је била да је мржња болест која може уништити непријатеља, али која на крају уништава и оног ко мрзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана