Arheološko otkriće u Britaniji: Fantastični svijet mitova ispričan mozaikom

Milanka Mitrić
Arheološko otkriće u Britaniji: Fantastični svijet mitova ispričan mozaikom

BOKSFORD - Dio bogato ukrašenog mozaika sa scenama iz klasične mitologije iskopan je prije dvije godine u Boksfordu, u Berkširu.

Od tog perioda čitava površina mozaika je otkrivena, a uz nju i fantastični svijet mitova. 

Entoni Bison istraživao je priče iza sofisticiranih motiva mozaika. On je jedan od najljepših rimskih mozaika ikad pronađenih u Velikoj Britaniji, koji je nedavno u potpunosti otkriven.

- Prije dvije godine pozvan sam da ispitam rimski mozaik koji je bio otkriven u Boksfordu. Tada je to opisano kao najuzbudljiviji mozaik otkriven u Velikoj Britaniji u posljednjih pedeset godina - naveo je Bison, a detaljnije tumačenje je objavljeno u novom broju magazina “Current Archaeologdž”.

Ono što je proizašlo ispod vela tajni prašine prikazalo je djelić ikonografije i prvi otkriveni dio prikazao je Belerofonta koji ubija Himeru, Herkula kako ubija kentaura i scene kralja na sudu te dva džina.

Mnogi elementi su bili zanimljivi, poput prikaza džinova koji hodaju i koji su jedino poznati na mozaiku otkrivenom 1741. godine u Tuskulumu.

Dizajn mozaika je impresivan, a raznolikost priča je nešto što istinski treba da se cijeni kao otkriće. 
Jedna od priča koja je prisutna na mozaiku je i mit o Pelopu, Tantalovom sinu, koji je jedan od najstarijih mitova grčke mitologije.

Priča o Pelopu je u vezi sa utrkivanjem za ruku Enomajeve kćerke Hipodamije te sa kočijama s krilatim konjima koje su mu omogućile pobjedu. 

Kao što je poznato, Tantal je zbog nezasitosti te zbog pripreme čorbe od Pelopa za bogove bio kažnjen na vječne muke i na vječnu glad i žeđ. 

Nakon što su svi navedeni mitovi otkriveni kao glavne priče mozaika, značenje popratnih motiva je uskoro bilo jasno i poznato. Jedna scena, koja je prikazivala Enomaja na tronu, sa kćerkom Hipodamijom, pretrpjela je oštećenja, ali je priča svakako vidljiva. Vidljive su i scene letećih konja, s kočijama te Pelopom i Mirtilom. 

Posljednja scena prikazuje Pelopa i završnicu navedenog mita o utrkama za Hipodamijinu ruku, a iznad njegove glave ispisano je (pogrešno) Pelobs.

Slična scena s kočijama na mozaicima nađena je na dva mozaika, jedan se nalazi u Nacionalnom muzeju u Damasku (pronađen u Šahbi), a drugi u palati Noeda u Španiji i smatra se da je baziran na istom izgubljenom originalu u Boksfordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana