Археолошко откриће у Британији: Фантастични свијет митова испричан мозаиком

Миланка Митрић
Археолошко откриће у Британији: Фантастични свијет митова испричан мозаиком

БОКСФОРД - Дио богато украшеног мозаика са сценама из класичне митологије ископан је прије двије године у Боксфорду, у Беркширу.

Од тог периода читава површина мозаика је откривена, а уз њу и фантастични свијет митова. 

Ентони Бисон истраживао је приче иза софистицираних мотива мозаика. Он је један од најљепших римских мозаика икад пронађених у Великој Британији, који је недавно у потпуности откривен.

- Прије двије године позван сам да испитам римски мозаик који је био откривен у Боксфорду. Тада је то описано као најузбудљивији мозаик откривен у Великој Британији у посљедњих педесет година - навео је Бисон, а детаљније тумачење је објављено у новом броју магазина “Цуррент Арцхаеологџ”.

Оно што је произашло испод вела тајни прашине приказало је дјелић иконографије и први откривени дио приказао је Белерофонта који убија Химеру, Херкула како убија кентаура и сцене краља на суду те два џина.

Многи елементи су били занимљиви, попут приказа џинова који ходају и који су једино познати на мозаику откривеном 1741. године у Тускулуму.

Дизајн мозаика је импресиван, а разноликост прича је нешто што истински треба да се цијени као откриће. 
Једна од прича која је присутна на мозаику је и мит о Пелопу, Танталовом сину, који је један од најстаријих митова грчке митологије.

Прича о Пелопу је у вези са утркивањем за руку Еномајеве кћерке Хиподамије те са кочијама с крилатим коњима које су му омогућиле побједу. 

Као што је познато, Тантал је због незаситости те због припреме чорбе од Пелопа за богове био кажњен на вјечне муке и на вјечну глад и жеђ. 

Након што су сви наведени митови откривени као главне приче мозаика, значење попратних мотива је ускоро било јасно и познато. Једна сцена, која је приказивала Еномаја на трону, са кћерком Хиподамијом, претрпјела је оштећења, али је прича свакако видљива. Видљиве су и сцене летећих коња, с кочијама те Пелопом и Миртилом. 

Посљедња сцена приказује Пелопа и завршницу наведеног мита о утркама за Хиподамијину руку, а изнад његове главе исписано је (погрешно) Пелобс.

Слична сцена с кочијама на мозаицима нађена је на два мозаика, један се налази у Националном музеју у Дамаску (пронађен у Шахби), а други у палати Ноеда у Шпанији и сматра се да је базиран на истом изгубљеном оригиналу у Боксфорду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана