Aktivisti "Grinpisa" pozvali na upotrebu vozova na kraćim razdaljinama

Srna
Aktivisti "Grinpisa" pozvali na upotrebu vozova na kraćim razdaljinama

BRISEL - Grupa za zaštitu životne sredine "Grinpis" pozvala je vlade evropskih zemalja da smanje broj kratkih letova i da na kraćim rutama koriste linije vozova.

U studiji čije je sprovođenje naručila grupa navodi se da više od trećine kratkih letova u Evropi ima alternativu u dostupnim linijama vozova, koji manje zagađuju okolinu.

Studija, koju je sastavila organizacija "OBC transeuropa", pokazuje da 34 odsto od 150 najprometnijih kratkih vazdušnih linija ima alternativu u vidu linije vozova čije putovanje traje manje od šest časova.

Izvještaj je pripremljen pred samit UN o klimatskim promjenama u Glazgovu, koji počinje u nedjelju, 31. oktobra, a u dokumentu su istaknute naročito problematične vazdušne rute za koje autori tvrde da emituju deset puta više ugljendioksida od vozova.

AP je prenio da vozovi mogu da pređu određene rute za period između dva i četiri časa, uključujući linije između Madrida i Barselone, Frankfurta i Berlina, te Brisela i Amsterdama.

"Evropa može da zamijeni gotovo svih 250 kratkih letova i sačuva oko 23,4 miliona tona ugljendioksida godišnje, što je nivo godišnjih emisija u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju "Grinpisa".

Avio-prevoznici tvrde da su neki od kratkih letova neophodni, jer predstavljaju ključne veze za duža putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana