Активисти "Гринписа" позвали на употребу возова на краћим раздаљинама

Срна
Активисти "Гринписа" позвали на употребу возова на краћим раздаљинама

БРИСЕЛ - Група за заштиту животне средине "Гринпис" позвала је владе европских земаља да смање број кратких летова и да на краћим рутама користе линије возова.

У студији чије је спровођење наручила група наводи се да више од трећине кратких летова у Европи има алтернативу у доступним линијама возова, који мање загађују околину.

Студија, коју је саставила организација "ОБЦ трансеуропа", показује да 34 одсто од 150 најпрометнијих кратких ваздушних линија има алтернативу у виду линије возова чије путовање траје мање од шест часова.

Извјештај је припремљен пред самит УН о климатским промјенама у Глазгову, који почиње у недјељу, 31. октобра, а у документу су истакнуте нарочито проблематичне ваздушне руте за које аутори тврде да емитују десет пута више угљендиоксида од возова.

АП је пренио да возови могу да пређу одређене руте за период између два и четири часа, укључујући линије између Мадрида и Барселоне, Франкфурта и Берлина, те Брисела и Амстердама.

"Европа може да замијени готово свих 250 кратких летова и сачува око 23,4 милиона тона угљендиоксида годишње, што је ниво годишњих емисија у Хрватској", наводи се у саопштењу "Гринписа".

Авио-превозници тврде да су неки од кратких летова неопходни, јер представљају кључне везе за дужа путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана