Vranješ: BiH plaća prostorije konzulata u Rijeci u kojima niko ne boravi

GS
Vranješ: BiH plaća prostorije konzulata u Rijeci u kojima niko ne boravi

ZAGREB - Od aprila 2022. godine imamo situaciju da se plaća prostor konzulata u Rijeci u iznosu od 3.720 evra mjesečno, a da taj DKP nikada nije zakonski profunkcionisao, izjavio je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Vranješ je naglasio da, koliko je njemu poznato, pravilnik o sistematizaciji Ministarstva spoljnih poslova BiH i u DKP mreži još nije izmijenjen.

Dodao je da Savjet ministara nije imenovao konzule u Tirani, Novom Pazaru ili Rijeci.

- Teško je ustanoviti šta je bila logika i da se na takav način nešto otvara pod svaku cijenu, a onda se prostor zaključa poslije presijecanja vrpce, a troškovi se plaćaju i dalje - poručio je Vranješ.

Govoreći o mandatu nekadašnje ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, Vranješ je rekao da je “bilo primjetno tokom mandata Turkovićeve da je ona dosta energije ulagala u zloupotrebu Ministarstva spoljnih poslova i DKP u svrhu skupljanja stranačkih poena po bošnjačkoj dijaspori u svijetu”.

Prema njegovim riječima, za vrijeme privremenog finansiranja nije postojao legalan način prebacivanja novca.

- Onda su smislili da novac prebacuju u ambasadu u Zagrebu pa da to onda ambasada pokriva, dakle, ja da budem potpisnik. Na neki način su nas pokušali uvesti u nezakonitost, da budemo saučesnici. Odmah sam to odbio jer je sve išlo mimo zakona. Obavijestio sam kabinet Ministarstva spoljnih poslova da se dešavaju mutne radnje i da ne želim da učestvujem u tome. I u javnosti sam govorio da takve stvari ne smiju da prođu ispod radara - rekao je Vranješ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana