Vozio badnjak i zaradio kaznu

Vedrana Kulaga Simić
Vozio badnjak i zaradio kaznu

ODžAK - Srpski povratnik u Odžaku Damir Kovačević kažnjen je zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz naselje na Badnji dan i isticanja zastave Srbije, što je, prema riječima predstavnika Srba, još jednom potvrdilo kako je biti pripadnik srpskog naroda u FBiH.

Kovačević je “Glasu Srpske” ispričao da su na Badnji dan formirali manju kolonu vozila, da je on vozio svoj traktor na kojem je bio badnjak i zastava.

- Obilazili smo ulice u našem naselju. Nismo išli na teritoriju drugih mjesnih zajednica da bismo izazivali provokacije. Susretali smo policijske patrole tokom naše vožnje, vratili se pred crkvu, završili sve, da bi me u utorak zvali da se javim u Policijsku stanicu radi davanja izjava - rekao je Kovačević koji je i predsjednik mjesne zajednice Novi Grad.

U stanici ga je, kaže, primio policijski službenik Edin Barjaktarević kome je, na pitanje, potvrdio da je vozio traktor i da je bila istaknuta zastava.

- Rekao je da je to zastava Srbije. Upitao je da li znam da je to prekršaj, rekao sam da nisam znao. Uvijek je bilo zastava. Hrvati nose sa šahovnicama, Muslimani sa ljiljanima. Rekao mi je, ako ne prihvatam krivicu, da ide sudski postupak, u suprotnom kazna 200 KM. Dali su mi nalog i uplatnicu - rekao je Kovačević.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja “Posavina” i odbora SNSD-a u Odžaku Damir Ivetić potvrdio je za “Glas Srpske” Kovačevićevu priču da su se okupili u mjesnim zajednicama Novi Grad i Donja Dubica kako bi, kako običaji nalažu, provezli badnjak.

- Nakon pet-šest dana stigao je poziv na sud. Inspektor Barjaktarević mu je izrekao kaznu od 200 maraka koja će biti umanjena za 100 KM ako plati u roku od osam dana zbog narušavanja javnog reda i mira kao i za izazivanje netrpeljivosti kod druga dva naroda - istakao je Ivetić koji bi trebalo da bude u rukovodstvu novog saziva Skupštine u Odžaku.

On je juče, sa Kovačevićem, razgovarao sa načelnikom Policijske stanice Mišom Senkovićem. Pitali su ga zbog čega je izrečena kazna i da li to znači da treba biti kažnjen svako svaki put kada istakne drugu zastavu, ako nije riječ o zastavi BiH.

- On je rekao da naravno da ne treba. Složili smo da danas, u Odžaku, ima na nekoliko mjesta hrvatskih zastava, ali i da li treba da to fotografišemo i dostavimo dotičnom inspektoru i tražimo iste mjere. Rekao nam je da je to prilično izolovan incident - rekao je Ivetić i dodao da su dobili informacije da je Barjaktarević nacionalno obojen i da jedini vrši svoje vjerske obrede u prostorijama Policijske stanice Odžak.

Tokom ranijih godina nikada nije bilo problema zbog proslave božićnih praznika, a predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je izjavio da nije iznenađen onim što se desilo u Odžaku.

- Činjenica je i da je na posljednjim izborima Srbin iz SNSD-a osvojio mandat u Opštinskom vijeću i predstavlja neku vrstu jezička na vagi, što im predstavlja dodatni problem - rekao je Radanović za Srnu.

Govoreći o zastavi Srbije, istakao je da je riječ o međunarodno priznatoj državi čija se zastava vijori ispred sjedišta UN na Ist riveru u Njujorku, ali i u drugim svjetskim metropolama.

Iz Vlade Županije posavske nije stigao odgovor na pitanje po kojem osnovu je Kovačeviću izrečena kazna.

Postupci

Slična situacija zabilježena je lani u vrijeme božićnih praznika. MUP Unsko-sanskog katona pokrenuo je disciplinski postupak protiv dva policijska službenika srpske nacionalnosti jer su 6. januara slavili Badnji dan u društvu u Bosanskom Petrovcu, gdje su dvojica prisutnih nosili šubare sa kokardama. Iako nisu bili na dužnosti, policajce su teretili za težu povredu službene dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana