Tramp: Očekujem uskoro dogovor Rusije i Saudijske Arabije o nafti

Tanjug
Tramp: Očekujem uskoro dogovor Rusije i Saudijske Arabije o nafti

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp kaže da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte i okončaju cjenovni rat koji je “razorio” naftnu industriju širom sveta.

“Mislim da će oni uspjeti da se dogovore tokom narednih nekoliko dana… Obe zemlje znaju šta moraju da urade”, rekao je Tramp sinoć na konferenciji za novinare u Beloj kući, ne ulazeći u detalje o razlozima svog optimizma, prenosi Rojters.

“Naftna industrija širom svijeta je razorena”, dodao je on, ukazujući na poplavu ponude na tržištu nafte zbog bitke za tržišni udio između Saudijske Arabije i Rusije, koja je cijene “crnog zlata” oborila na 18-godišnji minimum.

Tramp je naveo da želi da vrati naftnu industriju “tamo gdje je bila”.

„Mislim da znam šta da radim da to riješim. Ne želimo da izgubimo naše sjajne naftne kompanije…radije ne bih da povlačim potez”, rekao je predsjednik SAD, ali nije elaborirao na šta misli.

“Mislim da će Rusija i Saudijska Arabija u nekom trenutku postići dogovor, u ne tako dalekoj budućnosti, jer je ovo veoma loše za Rusiju, veoma loše za Saudijsku Arabiju”, ocijenio je i dodao da je imao “odlične” odvojene razgovore sa saudijskim prijestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovih posljednjih dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana