Subotić: Karadžić nije znao za zločine

Agencije
Subotić: Karadžić nije znao za zločine

Hag - Svjedok odbrane, penzionisani general Vojske Republike Srpske Bogdan Subotić rekao je pred Haškim tribunalom da nekadašnji predsjednik Srpske Radovan Karadžić nije imao nikakve informacije o bilo kakvim zločinima u Srebrenici.

Subotić je rekao da je, poslije zauzimanja Srebrenice, bilo "zločina", ali da ih Vrhovna komanda nije dozvolila.

"Ne znam ko je dozvolio da se prave zločini. Vrhovna komanda nije. Da li je to dozvolio Mladić ili je Erdemovićeva grupa to sama uradila, plaćenici, to se ne zna i nije još utvrđeno", rekao je Subotić.

On je naveo da je optužba da je VRS 1995. počinila genocid nad 7.000 srebrnačkih muslimana više od 50 odsto prevara.

"Ne bih mogao reći da je potpuno da je prevara, ali više od 50 odsto jeste. Ja to ne mogu dokazati", rekao je Subotić, koji je 1995. godine bio Karadžićev savjetnik, a prethodno glavni inspektor VRS i ministar odbrane Republike Srpske.

Subotić je rekao da između generala Ratka Mladića i njegovog štaba, s jedne, i Karadžića, kao vrhovnog komandanta, s druge strane, vladalo "veliko nepovjerenje".

Prema njegovim riječima, mladić i vojnici željeli su "vojnu pobjedu", a Karadžić i političko vođstvo obustavu rata i "rezultate kroz pregovore".

Subotić je negirao da je Karadžić ikada naredio ubistva, protjerivanje, pljačku i druge zločine, ni granatiranje Sarajeva.

On kaže da kao glavni inspektor VRS nikada nije vidio nikakav dokument da je ta vojska počinila zlodjela.

Iskaz na suđenju Karadžiću, general Subotić nastaviće sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana