Srpska spremna za evropski put

Vedrana Kulaga
Srpska spremna za evropski put

Banjaluka - Pred BiH je ozbiljan posao da odgovori na upitnik Evropske komisije, koji će imati presudnu ulogu u pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, ali je RS spremna za izazove i opredijeljena za evropski put.

Tu poruku prenijeli su juče zvaničnici RS na odvojenim sastancima u Banjaluci ministru spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Srpska ostaje privržena evropskom putu BiH i da je najsposobnija da odgovori na upitnik koji stiže početkom decembra, te dodao da je važno sprovođenje Reformske agende.

- U BiH treba otvoriti novu rundu razgovora da bi se mogla koncentrisati pažnja na postizanje zajedničkih stavova u vezi sa evropskim integracijama. Nama je na tom putu važno da definišemo poštivanje prava koja RS ima na osnovu Ustava, što je omogućio mehanizam koordinacije - rekao je Dodik, koji je Lajčaka upoznao sa situacijom u RS i BiH.

Slovački diplomata, koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kazao je da je za evropsku perspektivu BiH važna koordinacija svih nivoa vlasti.

- Sastanak sa Dodikom je jedan od važnijih, ako se ima u vidu njegova uloga u formulisanju unutrašnje i spoljne politike. Drago mi je što je u fokusu svih političkih faktora u BiH evropska perspektiva zemlje, a upitnik je veoma konkretan korak na putu evropskih integracija - rekao je Lajčak.

Evropski put i odgovori na upitnik bile su glavne teme i na sastanku premijerke RS Željke Cvijanović sa Lajčakom. Iz Vlade je saopšteno da je Cvijanovićeva pohvalila odnos vlada RS i FBiH i ocijenila da postoji prostor za saradnju i sa institucijama BiH.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i njegov stranački kolega i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić prenijeli su Lajčaku opredijeljenost SDS-a za sprovođenje Reformske agende i dodali da postoji opšti konsenzus kada je riječ o evropskim integracijama. Sa Lajčakom se sastao i lider PDP-a Branislav Borenović, a tokom razgovora su ocijenili da je iduća godina veoma važna za proces evrointegracija.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je poslije sastanka sa Lajčakom da je mehanizam koordinacije jedini način da se stvari u BiH pomaknu naprijed, navodeći da bez toga nema uspjeha na evropskom putu, ali i da je to ključ za relaksaciju unutrašnjih odnosa da se niko ne bi osjećao pokraden u pravima koja mu pripadaju.

Privrednici

U sklopu posjete Miroslava Lajčaka u Banjaluci je održan poslovni forum na kojem su privrednici RS razgovarali o saradnji sa 19 biznismena iz Slovačke. Lajčak je rekao da je najveća slovačka investicija u BiH upravo u Banjaluci, odnosno u firmu "Celeks" i da iznosi 23 miliona evra.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić naglasio je da očekuje jačanje saradnje koja će omogućiti i povećanje robne razmjene RS i Slovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana