SNSD zatražio da Ustavni sud utvrdi da li je odluka CIK-a odgađanju izbora bila zakonita

GS
SNSD zatražio da Ustavni sud utvrdi da li je odluka CIK-a odgađanju izbora bila zakonita

BANjALUKA - SNSD je danas zvanično uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar, potvrdio je za portparol ove stranke Radovan Kovačević.

- U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti sa važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo i iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH - rekao je Kovačević za RTRS.

Pojasnio je da je CIK imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici, i to maksimalno za 30 dana.

- Ako je datum izbora bio sporan, onda su mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije kao što su uradili. Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će ova odluka CIK-a biti poništena, te da će početi da se urušava kompletna spirala nezakonitosti u vezi sa CIK-om koja je započela onog dana kada su na potpuno nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakone, izabrani članovi CIK-a - istakao je Kovačević.

Kovačević je poručio da je SNSD u potpunosti spreman za izbore, te da insistira na tome da oni budu održani u zakonskom roku 4. oktobra.

- SNSD je spreman da ponovo ostvari pobjedu i da nastavimo zajedno sa našim građanima da razvijamo sve lokalne zajednice u Srpskoj - rekao je Kovačević.

CIK je u subotu, kako je objašnjeno, zbog nedostatka novca koji treba da obezbijede institucije na nivou BiH, preinačio raniju odluku da izbori budu 4. oktobra i zakazao izbore za gradonačelnike, načelnike i odbornike u skupštinama birati 15. novembra. Uporište za to, kazali su u CIK-u, imaju u Izbornom zakonu koji propisuje da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore. S obzirom  na to da su izbori nedjeljom, prva nedjelja, nakon 4. novembra, je 8. novembar, a to se, kako su naveli, podudara s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda te je pala odluka da budu 15. novembra.

SNSD i njihovi partneri te HDZ BiH ne priznaju kao legitimne članove CIK-a BiH koji su izabrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasovima SDS-a, PDP-a i SDA, a ne na osnovu intervjua koje je trebalo da sprovode izabrana parlamentarna komisija. Zbog toga, između ostalog, ne priznaju ni odluke CIK-a koje su donesene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana