ROSU pretukla trojicu Srba na Brnjaku

GS
ROSU pretukla trojicu Srba na Brnjaku

PRIŠTINA - Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica i dalje protestuju na sjeveru Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gdje su raspoređene Specijalne jedinice ROSU, a u blizini administrativnog prelaza Brnjak, nešto poslije 11 časova dogodio se incident kada su pripadnici specijalnih snaga policije pretukli trojicu Srba.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici jedinica Rosu, koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok, napali su trojicu lokalnih Srba, prenio je RTS.

Jedan od pretučenih zadobio je teže povrede, i u Domu zdravlja Zubin Potok ukazuje mu se ljekarska pomoć.

Kako Kosovo online nezvanično saznaje, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napala su trojicu lokalnih Srba D. V, Z. T. i J. T.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu jedinica su nanijeli teže povrede D. V, koji je trenutno u Domu zdravlja Zubin Potom gdje mu se ukazuje ljekarska pomoć, prenosi B92.

Na putu u selu Gornje Kusce u opštini Novo Brdo noćas je postavljen natpis "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", javlja Kosovo onlajn.

Pripadnici kosovske policije sinoć su skinuli bilbord sa istom porukom u Ranilugu, a poruke "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" postavljene su i u Severnoj Mitrovici i Gračanici.

Inače, policija je juče privela trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" i uklonila ga.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da za RTS „da smo do ove situacije došli jednostranim nasilnim potezima Prištine, a kriza koju izaziva Aljbin Kurti preti da se pretvori u nešto mnogo više".

-Beograd sve vreme insistira na miru, dijalogu, sva otvorena pitanja da rešavamo u Briselu, da se poštuje Briselski sporazum, sloboda kretanja, tokom poseldnje runde tehničkog dijaloga Bisljimi nije želeo da čuje o temi slobode kretanja - naveo je Petković.

Poručio je da će Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati na tome da niko ne može da ponižava Srbiju.

-Tu smo da razgovaramo, ali da neko dovlači silu, ROSU sa dugim cevima na sever KiM i tako stvara potpuno novu realnost na terenu koja treba da bude osnov za razgovor koji nije hteo Bisljimi i Kurti da vodi je apsolutno neprihvatljiv - naglašava direktor kancelarije za KiM.

Građani su odlučni da ostanu na blokadama, okupljeni oko vatre ili u improvizovanim u šatorima, dok se problem ne reši.

Bilo ih je više desetina protekle noći, zajedno sa političkim predstavnicima sa sjevera KiM.

Blokada je duga oko tri kilometra, a sinoć su dovezli još kamiona i postavili ih kako bi blokirali saobraćaj.

Lokalni portali prenose da je diplomata iz zemlje Evropske unije, koja nije priznala saoproglašenu nezavisnost Kosova, sinoć prijavio pokušaj napada, pošto je jedna osoba pokušala sa automobila da im ukloni diplomatske tablice koje je izdao Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana