Odbor za ustavna pitanja NSRS: Ustavni sud BiH da odbije zahtjeve kluba Bošnjaka

Srna
Odbor za ustavna pitanja NSRS: Ustavni sud BiH da odbije zahtjeve kluba Bošnjaka

BANjALUKA - Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je danas da Ustavni sud BiH odbije kao neosnovane zahtjeve Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama i odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Odbor je utvrdio odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama i odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske i predložio Ustavnom sudu da ove zahtjeve odbije, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Na sjednici je istaknuto da Vijeće naroda Republike Srpske ne predstavlja jedan, poseban dom Narodne skupštine, tačnije da Vijeće naroda nije poseban zakonodavni organ i da s obzirom na to delegati ni po kom osnovu nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona.

Odbor za ustavna pitanja navodi da su potpuno neutemeljene tvrdnje podnosilaca zahtjeva da je Zakon o šumama Republike Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, kako u formalnopravnom, tako i materijalnopravnom smislu, jer se njime ne krši niti jedna odredba Ustava BiH.

Shodno tome Odbor smatra i da je potpuno bez osnova i prijedlog delegata u Klubu Bošnjaka za donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona o šumama do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine naglašava da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH i da ga zbog toga Ustavni sud BiH treba u cijelosti odbiti.

Navodi se da su u potpunosti neosnovane tvrdnje podnosioca zahtjeva da Narodna skupština Republike Srpske nema ustavni osnov za pravno regulisanje pitanja upravljanja i gazdovanja šumama i šumskim zemljištem, jer su ova pitanja jasno propisana Ustavom BiH iz kojeg nesumnjivo proizilazi da je riječ o o pitanju u isključivoj nadležnosti entiteta.

Odbor ukazuje na još jednu netačnu tvrdnju iz podnesenog zahtjeva, a to je da su organi Republike Srpske niži organi.

Članovi Odbora su podsjetili da u BiH ne postoji hijerarhijski odnos između institucija BiH i institucija Republike Srpske, pa samim tim ni institucije Republike Srpske ne mogu biti niži organi, kako ih oslovljavaju podnosioci zahtjeva.

Odbor za ustavna pitanja podsjeća da je Ustav BiH uspostavio jasnu podjelu nadležnosti između nivoa BiH i entiteta, tako da ni institucije ova dva nivoa nemaju hijerarhijski odnos, odnosno institucije BiH nisu ni na koji način nadređene institucijama Republike Srpske, niti imaju bilo kakva ovlaštenja kakva bi imao viši organ.

Kada je riječ o osporavanju odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Odbor za ustavna pitanja pojašnjava da oblast visokog obrazovanja, po članu tri Ustava BiH, nije u nadležnosti institucija BiH, nego je u isključivoj nadležnosti entiteta.

Imajući to u vidu, da se zaključiti da je i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju u nadležnosti entiteta.

Odbor smatra da su netačni navodi podnosilaca zahtjeva za ocjenu ustavnosti da je Narodna skupština Republike Srpske donošenjem Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske ignorisala obavezu usklađivanja istog sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Odredbe predmetnog Zakona u potpunosti su usklađene sa okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, što je Odbor obrazložio u odgovoru za svaki osporeni član pojedinačno.

Osim toga, entiteti imaju pravo, ne samo da samostalno uređuju pitanja koja nisu izričito uređena okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, već imaju pravo i da uređuju pitanja koja jesu uređena ovim zakonom, budući da entiteti mogu da prilagođavaju i razrađuju zakonska načela svojim društvenim prilikama i pravnim sistemima.

Odbor za ustavna pitanja utvrdio je odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske koji se tiču ocjene ustavnosti odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o krivičnom postupku.

Sjednici Odbora predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana