Obilježavanje Dana VRS: Oni koji su dali život za Srpsku živjeće vječno

Srna, GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Vječno treba čuvati sjećanje na borce Vojske Republike Srpske koji su dali ogroman doprinos u odbrani Srpske, poručio je komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević rekao je danas u kasarni “Kozara” u Banjaluci na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka.

-Hiljade boraca dalo je živote za Republiku Srpsku. Te žrtve govore koliko je velika cijena slobode, zato ih nikad ne smijemo zaboraviti. Na nama je da vječno čuvamo sjećanje na njih i to sjećanje prenesemo na naše potomke - istakao je Milošević.

On je naglasio da Vojska Republike Srpske nije bila mirnodopska organizacija, čije je stvaranje bilo planirano, već je nastala kao potreba da se zaštiti srpski narod na ovim prostorima.

Milošević je podsjetio da je reformom sistema odbrane u BiH nastao Treći pješadijski (Republika Srpska) puk čiji pripadnici danas ponosno nastavljaju da baštine tradiciju i identitet Vojske Republike Srpske.

-Za sve nas častan je zadatak očuvanje tih vrijednosti. U tome imamo veliku podršku najviših institucija Republike Srpske, Boračke organizacije, gradova i opština. Ta saradnja i podrška je veoma važna, to je garancija da ćemo zajedno sačuvati vojno nasljeđe Republike Srpske, našu istoriju i tradiciju - poručio je Milošević.

On je dodao da mladi naraštaji moraju da znaju koliko je značajan današnji dan i da je to najbolji put za stvaranje pretpostavki da se prošlost ne ponovi.

-Naš zadatak je da obezbijedimo mir i stabilnost. Prošlost nam svima treba biti opomena - poručio je Milošević.

Istorijski zakon

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska 12. maja prije 32 godine donijela istorijski zakon o formiranju Vojske Srpske, a da danas ne pristaje na bilo kakve ponude kojima bi izgubila ono za šta su ginuli njeni slavni borci.

-Ponosan sam na pripadnike Vojske Republike Srpske, kao heroje koji su sve dali za Srpsku. To obavezuje nas koji još možemo da damo sve za Srpsku - naglasio je Dodik u obraćanju u banjalučkoj kasarni “Kozara.

On je rekao da je Vojska Republike Srpske vodila odbrambeni rat, da su Srbi uvijek vodili računa o svojoj i slobodi drugih, te da je tako i danas.

-Danas moramo pokazati da smo spremni da obezbijedimo slobodu za svakog pripadnika svakog naroda u Srpskoj - poručio je Dodik.

Napominje da su 9. januara 1992. godine srpski poslanici donijeli odluku o formiranju Republike Srpske i da je to dan mira, kada se političkim sredstvima brani narod.

-Tada je Srpska imala namjeru da bude nezavisna, ali okolnosti su dovele do stradanja srpskog naroda i došao je mirovni proces. Srpska je pristala pod pritiskom da zajedno sa Federacijom stvori BiH i zato u Ustavu piše da je čine Srpska i Federacija BiH - naveo je Dodik i dodao da je Srpska u BiH unijela dio svog suvereniteta.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da se Republika Srpska sjeća civilnih žrtava i nastradalih boraca u proteklom ratu, a da se danas bori za svoja stečena prava.

Dodik je naveo da se Dejtonski mirovni sporazum stalno narušava s ciljem demontiranja Srpske i stvaranja unitarne BiH, da su i dalje prisutni Nijemci i lažni visoki predstavnik sa namjerom da vladaju teritorijom i imovinom, te ostvare svoje interese.

-Republika Srpska je sve to preživjela, kao i njen narod. Često razmišljam o snazi Srpske koja u tako nepovoljnom okruženju egzistira zahvaljujući slobodi i ljubavi srpskog naroda prema njoj. Bez Republike Srpske nema slobode - istakao je Dodik.

On je rekao da je BiH održiva samo u slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da se čini da to danas nije moguće zbog toga što stranci nameću svoje interese i drugi koncept.

-Gospodo pripadnici Trećeg puka, hvala vam što čuvate našu tradiciju i običaje i budite nasljednici vojnika Vojske Republike Srpske da naš narod računa na vas i dalje. Vojska Srpske tako gradi mir i garantuje ga svojim prisustvom - naglasio je Dodik, koji je pripadnike Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka pozdravio tradicionalnim pozdravom “Pomozž Bog, junaci!”, uz njihov otpozdrav “Bog ti pomogžo!”.

On je rekao da Republika Srpska danas ima prijatelje i da nema želju za bilo kakvim sukobom, ali da ostaje trajno nezadovoljna činjenicom da ostaje u BiH.

-Zahvaljujem Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su uporni u razvijanju najboljih odnosa jer je riječ o jednom interesu i narodu i to je u okviru međunarodnog sporazuma - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpskoj oteto mnogo toga, da su različite političke garniture u prošlosti morale ponekad da ustuknu i prepuste nešto, što su pokvarili stranci, koji danas više ništa ne mogu dobiti.

On je napomenuo da je jedini način da Srpska preživi taj da ne dozvoli da izgubi nadležnosti u unitarizaciji BiH.

-Za mene je Republika Srpska zavjetna i trajna i ono gdje se svako vraća i to su omogućili pripadnici Vojske Republike Srpske. Srpski narod i njegova sloboda su naš zavjet. Neka žive Republika Srpska i Srbija i sloboda! - poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju  je istakla da je u istoriji Republike Srpske 12. maj 1992. godine jedan je od najvažnijih datuma.

-Ona je tog dana okupila svoje najbolje ljude, odlučne da po svaku cijenu odbrane svoja ognjišta i svoju otadžbinu. Nismo željeli rat. On je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo. Formiranju Vojske Republike Srpske prethodili su brojni zločini nad srpskim narodom. Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca - naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je u tim zlokobnim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali vojske sa šahovnicama i ljiljanima, nastala slavna Vojska Republike Srpske.

-Ona je bila odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Proistekla je iz naroda jer su u njene redove stupili obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove - rekla je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva je naglasila da kolektivna trauma uzrokovana genocidom koji je srpski narod preživio samo pet decenija ranije nije dozvolila da se ponove greške iz 40-ih godina prošlog vijeka.

-Sve ideološke i političke razlike ostavljene su po strani, a borci su u stroj stali jedinstveno i složno, pod zastavom Republike Srpske. Odluka je bila teška, ali neophodna, jer nam nisu ostavili nikakav izbor, niti alternativu. Sveta dužnost bila je da ne dopustimo da nam se ponove masovna stradanja i novi genocid na ovim prostorima. I u tome smo uspjeli, uz visoku i strašnu cijenu koja je plaćena životima najboljih sinova Republike Srpske. Tada smo znali, a znamo i danas, da bi mnogo veća cijena bila plaćena da smo prihvatili da nas mirno odvode u logore i na gubilišta, kao 50 godina ranije - naglasila je

Cvijanović i dodala da iz današnje perspektive, izgleda, da nam upravo taj otpor i borbu nikada nisu oprostili.

-Nisu nam oprostili to što smo odbranili našu Republiku i naše pravo da budemo svoji na svome - konstatovala je Cvijanović.

Ona je naglasila da za političko Sarajevo i pojedine strance u BiH Dejtonski mirovni sporazum nije označio kraj, već nastavak rata protiv Republike Srpske drugim sredstvima.

-Bez obzira na sve nepravde i licemjerje kojima smo izloženi, uvijek smo bili, jesmo i bićemo posvećeni tome da čuvamo mir i teško stečenu slobodu. Ono što želimo za sebe, ne osporavamo nijednom drugom narodu u BiH. Ono što ne želimo sebi, ne želimo ni nikome drugom - naglasila je Cvijanović.

Dok mnogi neodgovorno zveckaju oružjem i prijete nam ratom, rekla je Cvijanović, mi odbacujemo sukobe i pozivamo na mir.

-Svim borcima i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koji baštini i čuva njeno nasljeđe, čestitam Dan Vojske Republike Srpske. Živjela Republika Srpska! - poručila je srpski član Predsjedništva. 

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH predao je raport srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

Prethodno su u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci položeni vijenci borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića, ministra unutrašnjih poslova Srpske Siniše Karana.

Vijence su položile i brojne druge delegacije.

Prije polaganja vijenaca služen je parastos.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

- Vojnici koji su život dali za Republiku Srpsku živjeće vječno - poručio je sveštenik Dragan Grujić nakon parastosa za poginule borce i civile Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Grujić je poželio da vaskrsli Gospod blagoslovi sve porodice koje su izgubile najmilije.

-Naš Bog je Bog živih - poručio je Grujić.

Parastosu u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Prisustvovali su i komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Sreten Milošević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Aleksandar Goganović izjavio je da je danas sa istorijske distance važno posvjedočiti da je bila sudbonosna odluka o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je imala ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda.

Naglasio je da je obaveza čuvati slobodu za koju se Srpska izborila i njegovati kulturu sjećanja na sve poginule junake, kao i tradiciju obilježavanja dana kada je Vojska Republike Srpske formirana.

-Da u miru gradimo bolju budućnost - u kojoj nema mjesta za sve one kojima mi kao narod ne smetamo - poručio je Goganović.

Naglasio je da je opredjeljenje Republike Srpske poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji BiH definiše kao državnu zajednicu sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Goganović je naglasio da se sve u BiH mora graditi na međusobnom dogovoru i bez nametanja.

-Što se prije ovo prihvati - krenućemo ka prosperitetu i boljoj budućnosti - ocijenio je Goganović.

Kada je riječ o sistemu odbrane i Oružanim snagama, Goganović je naveo da Zakon o odbrani definiše postojanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji njeguje tradiciju postojanja Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Bijeljina

-Republika Srpska nastala u miru herojski je odbranjena u ratu i u njene je temelje utkan život 23.801 borca junačke Vojske Republike Srpske (VRS) - izjavio je komandant kasarne u Bijeljini pukovnik Miroslav Baljak na svečanom obilježavanju 32 godine od osnivanja VRS.

On je podsjetio na slavni ratni put 210.000 boraca VRS koja je uspješno odbranila front dug više od 2.500 kilometara i pozvao na čuvanje sjećanja na poginule borce.

-Zadatak svih nas je da sačuvamo od zaborava 23. 801 život koji je utkan u temelje naše otadžbine, naša obaveza je da sadašnjim i budućim generacijama prenosimo istinu o stvaranju Republike Srpske i o žrtvama koje su prinesene za slobodu - rekao je pukovnik Baljak.

Komandant bijeljinske kasarne je istakao da će pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka uspješno njegovati tradicije i nasljeđe herojske VRS.

Ispred spomenika poginulim borcima, simbola herojstva, slobode i žrtve, vijence i crvene ruže položile su delegacije boračkih organizacija i lokalne vlasti.

U Bijeljini je Dan VRS i Dan Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka obilježen i kao Dan semberskih ratnih jedinica, a kolona vojnika je zastave 18 vojnih jedinica pronijekla gradskim ulicama od kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović" do centralnog trga na kojem se nalazi spomenik poginulim borcima.

General VRS u penziji Pero Mlađenović je u obraćanju istakao da je za srpski narod protekli rat bio samoodbrana, kao i da je Republika Srpska, prva država srpskog naroda stvorena zapadno od rijeke Drine, najveći uspjeh srpskog naroda u 20. vijeku.

-Temelji Republike Srpske su u srcima i duši srpskog naroda i zato su nerazrušivi. Živjeće Srpska vječno, na ponos nas i budućih pokoljenja - poručio je Mlađenović i pozvao na jedinstvo u očuvanju tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata.

-Gradimo i jačajmo Republiku Srpsku, čuvajmo istinu i ne dozvolimo prekrajanja istorije, biće nam zahvalan srpski rod i sav rodoljuvivi svijet - ocijenio je general Mlađenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana