Обиљежавање Дана ВРС: Они који су дали живот за Српску живјеће вјечно

Срна, ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Вјечно треба чувати сјећање на борце Војске Републике Српске који су дали огроман допринос у одбрани Српске, поручио је командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић рекао је данас у касарни “Козара” у Бањалуци на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског пука.

-Хиљаде бораца дало је животе за Републику Српску. Те жртве говоре колико је велика цијена слободе, зато их никад не смијемо заборавити. На нама је да вјечно чувамо сјећање на њих и то сјећање пренесемо на наше потомке - истакао је Милошевић.

Он је нагласио да Војска Републике Српске није била мирнодопска организација, чије је стварање било планирано, већ је настала као потреба да се заштити српски народ на овим просторима.

Милошевић је подсјетио да је реформом система одбране у БиХ настао Трећи пјешадијски (Република Српска) пук чији припадници данас поносно настављају да баштине традицију и идентитет Војске Републике Српске.

-За све нас частан је задатак очување тих вриједности. У томе имамо велику подршку највиших институција Републике Српске, Борачке организације, градова и општина. Та сарадња и подршка је веома важна, то је гаранција да ћемо заједно сачувати војно насљеђе Републике Српске, нашу историју и традицију - поручио је Милошевић.

Он је додао да млади нараштаји морају да знају колико је значајан данашњи дан и да је то најбољи пут за стварање претпоставки да се прошлост не понови.

-Наш задатак је да обезбиједимо мир и стабилност. Прошлост нам свима треба бити опомена - поручио је Милошевић.

Историјски закон

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска 12. маја прије 32 године донијела историјски закон о формирању Војске Српске, а да данас не пристаје на било какве понуде којима би изгубила оно за шта су гинули њени славни борци.

-Поносан сам на припаднике Војске Републике Српске, као хероје који су све дали за Српску. То обавезује нас који још можемо да дамо све за Српску - нагласио је Додик у обраћању у бањалучкој касарни “Козара.

Он је рекао да је Војска Републике Српске водила одбрамбени рат, да су Срби увијек водили рачуна о својој и слободи других, те да је тако и данас.

-Данас морамо показати да смо спремни да обезбиједимо слободу за сваког припадника сваког народа у Српској - поручио је Додик.

Напомиње да су 9. јануара 1992. године српски посланици донијели одлуку о формирању Републике Српске и да је то дан мира, када се политичким средствима брани народ.

-Тада је Српска имала намјеру да буде независна, али околности су довеле до страдања српског народа и дошао је мировни процес. Српска је пристала под притиском да заједно са Федерацијом створи БиХ и зато у Уставу пише да је чине Српска и Федерација БиХ - навео је Додик и додао да је Српска у БиХ унијела дио свог суверенитета.

Предсједник Републике Српске рекао је да се Република Српска сјећа цивилних жртава и настрадалих бораца у протеклом рату, а да се данас бори за своја стечена права.

Додик је навео да се Дејтонски мировни споразум стално нарушава с циљем демонтирања Српске и стварања унитарне БиХ, да су и даље присутни Нијемци и лажни високи представник са намјером да владају територијом и имовином, те остваре своје интересе.

-Република Српска је све то преживјела, као и њен народ. Често размишљам о снази Српске која у тако неповољном окружењу егзистира захваљујући слободи и љубави српског народа према њој. Без Републике Српске нема слободе - истакао је Додик.

Он је рекао да је БиХ одржива само у слову Дејтонског мировног споразума, а да се чини да то данас није могуће због тога што странци намећу своје интересе и други концепт.

-Господо припадници Трећег пука, хвала вам што чувате нашу традицију и обичаје и будите насљедници војника Војске Републике Српске да наш народ рачуна на вас и даље. Војска Српске тако гради мир и гарантује га својим присуством - нагласио је Додик, који је припаднике Трећег пјешадијског (Република Српска) пука поздравио традиционалним поздравом “Помозж Бог, јунаци!”, уз њихов отпоздрав “Бог ти помогжо!”.

Он је рекао да Република Српска данас има пријатеље и да нема жељу за било каквим сукобом, али да остаје трајно незадовољна чињеницом да остаје у БиХ.

-Захваљујем Србији и предсједнику Александру Вучићу који су упорни у развијању најбољих односа јер је ријеч о једном интересу и народу и то је у оквиру међународног споразума - поручио је Додик.

Додик је рекао да је Српској отето много тога, да су различите политичке гарнитуре у прошлости морале понекад да устукну и препусте нешто, што су покварили странци, који данас више ништа не могу добити.

Он је напоменуо да је једини начин да Српска преживи тај да не дозволи да изгуби надлежности у унитаризацији БиХ.

-За мене је Република Српска завјетна и трајна и оно гдје се свако враћа и то су омогућили припадници Војске Републике Српске. Српски народ и његова слобода су наш завјет. Нека живе Република Српска и Србија и слобода! - поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању  је истакла да је у историји Републике Српске 12. мај 1992. године један је од најважнијих датума.

-Она је тог дана окупила своје најбоље људе, одлучне да по сваку цијену одбране своја огњишта и своју отаџбину. Нисмо жељели рат. Он је био наметнут и били смо принуђени да се бранимо. Формирању Војске Републике Српске претходили су бројни злочини над српским народом. Март 1992. започео је злочином против мира и убиством Николе Гардовића у Сарајеву, а завршио злочином у Сијековцу код Брода у којем су страдале десетине српских цивила. Након тога су услиједили и други злочини над Србима, попут оног у Добровољачкој улици, чију годишњицу смо обиљежили почетком овог мјесеца - нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је у тим злокобним околностима, док су друга два народа у БиХ увелико постројавали војске са шаховницама и љиљанима, настала славна Војска Републике Српске.

-Она је била одраз воље нашег народа да опстане и да сачува своја вијековна огњишта. Проистекла је из народа јер су у њене редове ступили обични људи који су бранећи границе Републике Српске, бранили своје породице, своје куће и њиве, цркве и гробове - рекла је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва је нагласила да колективна траума узрокована геноцидом који је српски народ преживио само пет деценија раније није дозволила да се понове грешке из 40-их година прошлог вијека.

-Све идеолошке и политичке разлике остављене су по страни, а борци су у строј стали јединствено и сложно, под заставом Републике Српске. Одлука је била тешка, али неопходна, јер нам нису оставили никакав избор, нити алтернативу. Света дужност била је да не допустимо да нам се понове масовна страдања и нови геноцид на овим просторима. И у томе смо успјели, уз високу и страшну цијену која је плаћена животима најбољих синова Републике Српске. Тада смо знали, а знамо и данас, да би много већа цијена била плаћена да смо прихватили да нас мирно одводе у логоре и на губилишта, као 50 година раније - нагласила је

Цвијановић и додала да из данашње перспективе, изгледа, да нам управо тај отпор и борбу никада нису опростили.

-Нису нам опростили то што смо одбранили нашу Републику и наше право да будемо своји на своме - констатовала је Цвијановић.

Она је нагласила да за политичко Сарајево и поједине странце у БиХ Дејтонски мировни споразум није означио крај, већ наставак рата против Републике Српске другим средствима.

-Без обзира на све неправде и лицемјерје којима смо изложени, увијек смо били, јесмо и бићемо посвећени томе да чувамо мир и тешко стечену слободу. Оно што желимо за себе, не оспоравамо ниједном другом народу у БиХ. Оно што не желимо себи, не желимо ни никоме другом - нагласила је Цвијановић.

Док многи неодговорно звецкају оружјем и пријете нам ратом, рекла је Цвијановић, ми одбацујемо сукобе и позивамо на мир.

-Свим борцима и припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука, који баштини и чува њено насљеђе, честитам Дан Војске Републике Српске. Живјела Република Српска! - поручила је српски члан Предсједништва. 

На централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске у касарни “Козара” у Бањалуци Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ предао је рапорт српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић.

Претходно су у Централној спомен-соби Војске Републике Српске у касарни “Козара” у Бањалуци положени вијенци борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик у пратњи српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, предсједника Владе Српске Радована Вишковића, предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића, министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића, министра унутрашњих послова Српске Синише Карана.

Вијенце су положиле и бројне друге делегације.

Прије полагања вијенаца служен је парастос.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

- Војници који су живот дали за Републику Српску живјеће вјечно - поручио је свештеник Драган Грујић након парастоса за погинуле борце и цивиле Одбрамбено-отаџбинског рата.

Грујић је пожелио да васкрсли Господ благослови све породице које су изгубиле најмилије.

-Наш Бог је Бог живих - поручио је Грујић.

Парастосу у Централној спомен-соби Војске Републике Српске присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Српске, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Присуствовали су и командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Сретен Милошевић, као и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Aлександар Гогановић изјавио је да је данас са историјске дистанце важно посвједочити да је била судбоносна одлука о формирању Војске Републике Српске, која је имала кључну улогу у одбрани српског народа.

Нагласио је да је обавеза чувати слободу за коју се Српска изборила и његовати културу сјећања на све погинуле јунаке, као и традицију обиљежавања дана када је Војска Републике Српске формирана.

-Да у миру градимо бољу будућност - у којој нема мјеста за све оне којима ми као народ не сметамо - поручио је Гогановић.

Нагласио је да је опредјељење Републике Српске поштовање Дејтонског мировног споразума, који БиХ дефинише као државну заједницу састављену од два ентитета и три конститутивна народа.

Гогановић је нагласио да се све у БиХ мора градити на међусобном договору и без наметања.

-Што се прије ово прихвати - кренућемо ка просперитету и бољој будућности - оцијенио је Гогановић.

Када је ријеч о систему одбране и Оружаним снагама, Гогановић је навео да Закон о одбрани дефинише постојање Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, који његује традицију постојања Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске првобитно је основана под називом Војска Српске Републике БиХ. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Бијељина

-Република Српска настала у миру херојски је одбрањена у рату и у њене је темеље уткан живот 23.801 борца јуначке Војске Републике Српске (ВРС) - изјавио је командант касарне у Бијељини пуковник Мирослав Баљак на свечаном обиљежавању 32 године од оснивања ВРС.

Он је подсјетио на славни ратни пут 210.000 бораца ВРС која је успјешно одбранила фронт дуг више од 2.500 километара и позвао на чување сјећања на погинуле борце.

-Задатак свих нас је да сачувамо од заборава 23. 801 живот који је уткан у темеље наше отаџбине, наша обавеза је да садашњим и будућим генерацијама преносимо истину о стварању Републике Српске и о жртвама које су принесене за слободу - рекао је пуковник Баљак.

Командант бијељинске касарне је истакао да ће припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука успјешно његовати традиције и насљеђе херојске ВРС.

Испред споменика погинулим борцима, симбола херојства, слободе и жртве, вијенце и црвене руже положиле су делегације борачких организација и локалне власти.

У Бијељини је Дан ВРС и Дан Трећег пјешадијског Република Српска пука обиљежен и као Дан семберских ратних јединица, а колона војника је заставе 18 војних јединица пронијекла градским улицама од касарне "Војвода Степа Степановић" до централног трга на којем се налази споменик погинулим борцима.

Генерал ВРС у пензији Перо Млађеновић је у обраћању истакао да је за српски народ протекли рат био самоодбрана, као и да је Република Српска, прва држава српског народа створена западно од ријеке Дрине, највећи успјех српског народа у 20. вијеку.

-Темељи Републике Српске су у срцима и души српског народа и зато су неразрушиви. Живјеће Српска вјечно, на понос нас и будућих покољења - поручио је Млађеновић и позвао на јединство у очувању тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.

-Градимо и јачајмо Републику Српску, чувајмо истину и не дозволимо прекрајања историје, биће нам захвалан српски род и сав родољувиви свијет - оцијенио је генерал Млађеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана