Milionski sporazumi konačno pred poslanicima

Vedrana Kulaga
Milionski sporazumi konačno pred poslanicima

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH trebalo bi da konačno na sjednici, zakazanoj za 18. decembar, razmatraju i daju saglasnost za ratifikaciju višemilionskih sporazuma, što već dugo čekaju u Republici Srpskoj, ali i FBiH.

Zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi sa principima na kojima će formirati vlast, ključne institucije na nivou BiH bile su u svojevrsnoj blokadi duže od godinu. Do promjene je došlo prije nekoliko dana, kada je Zoran Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara BiH, a što je stvorilo osnovu za nastavak rada Parlamenta BiH sa novim poslanicima koji su izabrani na izborima u oktobru 2018. godine.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma je davanje saglasnosti za ratifikaciju brojnih sporazuma i amandmana na sporazume. Jedan od njih je ugovor o amandmanu i pristupanju na ugovor o grantu između BiH i “Vodovoda i kanalizacije” Bijeljina sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za podršku projektu druge faze - “Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže”. Ugovor je potpisan u junu 2018. godine u Sarajevu, a vrijedan je deset miliona maraka.

Pred poslanicima je i tačka koja se odnosi na davanje saglasnosti za ratifikaciju amandmana na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke za projekat bolnice u RS, ali i za ratifikaciju amandmana na ugovor o kreditu za izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu “Ugljevik” u vezi sa produženjem roka isplate između BiH i Japanske agencije za međunarodnu saradnju iz februara ove godine.

Jedan od značajnih dokumenata, koji se i najčešće pominjao dok je trajala blokada institucija vlasti na nivou BiH, jeste davanje saglasnosti za ratifikaciju ugovora o zajmu za projekat “Koridor 5C - obilaznica oko Doboja” sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Za tu saobraćajnicu, u dužini od 14 kilometara, zajam je gotovo pet miliona.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da su mnogi važni projekti dugo na čekanju u Parlamentu BiH.

- Jedan od njih je obilaznica oko Doboja. Odobrena su sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za obilaznicu oko Doboja do granice sa Federacijom BiH od 150 miliona evra, ali da nije došlo do ratifikacije i nije dobijeno odobrenje od Parlamenta BiH, zbog čega se ne mogu dobiti sredstva za tu fazu - istakao je Trninić ranije.

Hitna pomoć

U parlamentarnoj proceduri je i davanje saglasnosti za ratifikaciju amandmana na ugovor o finansiranju sa Evropskom investicionom bankom iz 2011. godine za projekat hitne pomoći u slučaju poplava i prevencija, koji je izmijenjen ove godine. Značajna sredstva čeka i FBiH, a jedan od njih je sažet u projektu poboljšanja energetske efikasnosti u bolnici Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana