Dan branilaca Doboja: Čuvati sjećanje i istinu

Srna
Dan branilaca Doboja: Čuvati sjećanje i istinu

DOBOJ - Deblokadom Doboja 2. maja 1992. godine stvoreni su uslovi da se izvrši proboj prema Savi, ali i da se u akciji “Koridor života” srpski narod spasi od stradanja, istaknuto je danas na obilježavanju Dana branilaca Doboja povodom 32 godine od odbrane od hrvatskih i muslimanskih vojnih i paravojnih formacija.

Učesnici ovog događaja podsjetili su da je na današnji dan 1992. iz Lipca krenula organizovana odbrana grada kojim je osujećen cilj zeničkog i tuzlanskog korpusa takozvane Armije BiH da udruženim snagama osvoje Doboj.

Namjera im je bila da okupiraju Doboj, nakon što su prethodno to učinile sa Brodom, Odžakom i Derventom, a cilj im je bio da se spoji Tuzla sa Zenicom.

Nekadašnji komandir Prve čete Ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Radenko Nikolić rekao je da su prije 32 godine efikasnom akcijom, bez civilnih žrtava, branioci onemogućili stradanje Srba u Doboju, kao što se to prethodno dogodilo srpskom narodu u Liješnju, Sijekovcu, Brodu, Derventi, Rabiću, Ritešiću i Johovcu.

Nikolić je rekao da kao živi učesnici imaju puno pravo, ali i moralnu obavezu da pričaju onako kako je bilo, te istakao kako nema potrebe za nekom revizijom.

Nekadašnji komandant Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske Miko Škorić istakao je da se odluka Kriznog štaba tog 2. maja pokazala opravdana nakon ubistava Srba u Sijekovcu, te nepoštovanja sporazuma prema JNA kao regularne vojne formacije u garnizonima u Tuzli i Sarajevu, koji su završili masakrom nad njenim pripadnicima, većinom Srbima.

On je ukazao na činjenicu da su neprijateljske vojne formacije HVO-a i takozvana Armija BiH nastale godinu dana ranije nego što je formirana Vojska Republike Srpske, te da su se Srbi, u tom međuperiodu, kao garanciju po svoju bezbjednost uzdali u JNA, koja je 20. maja iznenada donijela odluku da napusti ovo područje.

Škorić je istakao da su takozvana Armija BiH i HVO više puta pokušavale da ugroze odbranu Doboja, podsjetivši na bitke za Petrovdan 12. jula 1992, te 1995, padom Zapadne Krajine kada je uslijedila posljednja ofanziva Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH koja je 24. septembra zaustavljena.

On je rekao da je u tim borbama zbrisana neprijateljska udarna pesnica bataljon “El mudžahedin”, poznat po zlu i svireposti prema zarobljenim Srbima.

Nekadašnji zamjenik Centra javne bezbjednosti Doboj Nenad Gojković podsjetio je da su prije maja 1992. godine dijelovi grada, poput čaršije, već bili blokirani i sa postavljenim barikadama od muslimansko-hrvatskih jedinica kod Johovaca i u Maloj Brijesnici, čime je onemogućena komunikacija prema Modriči i Tuzli.

On je rekao da je grad sa taktičke strane bio blokiran od neprijatelja, a njegovom deblokadom stvoreni su preduslovi da se iz naselja Kladari izvrši proboj prema Savi, a od Modriče prema Šamcu i Bijeljini, te da se u akciji “Koridor života” spasi srpski narod od stradanja.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević istakao je da je dobro što Udruženje “Branioci Doboja 2. maj 1992” čuva od zaborava sjećanje na istorijski period, koji je od značaja za ovaj grad, zahvaljujući kojem je Doboj danas bezbjedno i otvoreno mjesto za život za sve njegove građane.

Ovaj grad je u periodu od 1992. do 1995. godine bio oaza spasa za oko 50.000 Srba etnički prognanih sa područja Zenice, Tuzle, Gračanice, Maglaja, Zavidovića, Broda, Dervente i drugih lokalnih zajednica.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, te zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Skupština grada Doboja donijela je odluku da 2. maj bude proglašen za datum od značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana