Stevandić: Cvijanovićeva objektivno o stanju u BiH, problem su Lagumdžija i Šmit

Srna
Foto: G.S.

BANjALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za Srnu da Generalna skupština UN nije relevantno mjesto za bilo kakvu raspravu o BiH, već Savjet bezbjednosti, gdje se i obratila srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, koja je iznijela objektivno stanje bez vrijeđanja i omalovažavanja bilo koga u BiH.

 „(Ambasador BiH pri UN) Zlatko Lagumdžija i Kristijan Šmit bavili su se vrijeđanjem Republike Srpske, a ne problemima BiH. Njihovo ponašanje i jesu problemi BiH“, naglasio je Stevandić.

On je ukazao da se sada vidi da nema konsenzusa ni kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koja se priprema u UN, a čiji je zagovarač Lagumdžija i koji nastupa bez prethodno utvrđenog stava u Predsjedništvu BiH kao jedinom relevantnom mjestu za vođenje spoljne politike.

„Nema konsenzusa ni usaglašenog stava BiH u čije ime se ona predlaže, a to je kršenje Ustava BiH. Rezolucija je podmetnuto kakavičje jaje i sponzorisano od onih koji žele nemire u BiH. Poslije govora Cvijanovićeve, onima koji su bili u nedoumici, mnoge će stvari biti jasnije“, rekao je Stevandić.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da „ponovo napišu“ Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana