Милионски споразуми коначно пред посланицима

Ведрана Кулага
Милионски споразуми коначно пред посланицима

САРАЈЕВО - Посланици у Представничком дому Парламента БиХ требало би да коначно на сједници, заказаној за 18. децембар, разматрају и дају сагласност за ратификацију вишемилионских споразума, што већ дуго чекају у Републици Српској, али и ФБиХ.

Због немогућности постизања договора у вези са принципима на којима ће формирати власт, кључне институције на нивоу БиХ биле су у својеврсној блокади дуже од годину. До промјене је дошло прије неколико дана, када је Зоран Тегелтија именован за предсједавајућег новог сазива Савјета министара БиХ, а што је створило основу за наставак рада Парламента БиХ са новим посланицима који су изабрани на изборима у октобру 2018. године.

На дневном реду сједнице Представничког дома је давање сагласности за ратификацију бројних споразума и амандмана на споразуме. Један од њих је уговор о амандману и приступању на уговор о гранту између БиХ и “Водовода и канализације” Бијељина са Европском банком за обнову и развој за подршку пројекту друге фазе - “Постројење за пречишћавање отпадних вода и проширење мреже”. Уговор је потписан у јуну 2018. године у Сарајеву, а вриједан је десет милиона марака.

Пред посланицима је и тачка која се односи на давање сагласности за ратификацију амандмана на уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке за пројекат болнице у РС, али и за ратификацију амандмана на уговор о кредиту за изградњу система за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану “Угљевик” у вези са продужењем рока исплате између БиХ и Јапанске агенције за међународну сарадњу из фебруара ове године.

Један од значајних докумената, који се и најчешће помињао док је трајала блокада институција власти на нивоу БиХ, јесте давање сагласности за ратификацију уговора о зајму за пројекат “Коридор 5Ц - обилазница око Добоја” са Европском банком за обнову и развој. За ту саобраћајницу, у дужини од 14 километара, зајам је готово пет милиона.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да су многи важни пројекти дуго на чекању у Парламенту БиХ.

- Један од њих је обилазница око Добоја. Одобрена су средства од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за обилазницу око Добоја до границе са Федерацијом БиХ од 150 милиона евра, али да није дошло до ратификације и није добијено одобрење од Парламента БиХ, због чега се не могу добити средства за ту фазу - истакао је Трнинић раније.

Хитна помоћ

У парламентарној процедури је и давање сагласности за ратификацију амандмана на уговор о финансирању са Европском инвестиционом банком из 2011. године за пројекат хитне помоћи у случају поплава и превенција, који је измијењен ове године. Значајна средства чека и ФБиХ, а један од њих је сажет у пројекту побољшања енергетске ефикасности у болници Зеница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана