Klokić: "Dani srpstva na Krfu" i narednih godina FOTO/ VIDEO

GS
Foto: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju

BANjALUKA- Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić dobio je danas podršku od gradonačelnika Krfa Meropi Idreu da manifestacija "Dani srpstva na Krfu" postane tradicionalna i bude organizovana i narednih godina.

Klokić je pohvalio organizaciju "Dana srpstva na Krfu" koji se prvi put organizuju na ovom grčkom ostrvu.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti očuvanja kulture sjećanja, naročito jer je ova manifestacija koncipirana tako da slavi dane kada su naši preci, poslije albanske golgote i stradanja, na Krfu pronašli ostrvo spasa, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju. 

Od gradonačelnice Krfa Klokić je dobio podršku i uvjerenje da će "Dani srpstva na Krfu" postati tradicionalna manifestacija i da će se organizovati i narednih godina, prenosi RTRS.

Na sastanku se razgovaralo i o dosadašnjoj saradnji grada Krfa i Republike Srpske, naročito kroz zajednički projekat koji se realizuje sa Predstavništvom Republike Srpske u Grčkoj vezano za organizovanje učenja srpskoj jezika na Krfu, a jedna od tema bilo je i organizovanje đačkih ekskurzija iz Republike Srpske na Krf.

Zajedno sa ministrom Klokićem, ispred Vlade Republike Srpske, sastanku je prisustvovala i ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, zajedno sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelenom Jovanović.

Tokom dana, u okviru manifestacije "Dani srpstva na Krfu" planirana je prezentacija srpske gastronomije, ali i revijalni fudbalski turnir na kome su učestvovali veterani fudbalskih klubova: Crvena zvezda, Borac-Banjaluka i Kerkira sa Krfa.

Ovaj turnir se igra u čast srpskim herojima koji su 1. aprila 1916. godine, samo mjesec dana nakon golgote koju su doživjeli na putu do Krfa, odigrali utakmicu protiv prijateljskih grčkih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana