Institucije peru ruke od optuženog vještaka

Željka Domazet
Institucije peru ruke od optuženog vještaka

Sarajevo - Najmanje što je moglo da bude učinjeno jeste da vještak protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za ratne zločine bude suspendovan sa svih vještačenja i da se ne pojavljuje u drugim procesima, rekao je juče advokat Milan Romanić.

S druge strane u institucijama koje imaju nadležnost za ovaj slučaj ili nisu željele da ga komentarišu ili očigledno bježe od pokretanja odgovornosti.

Sud BiH našao se u centru skandala jer je sudsko vijeće prihvatilo da se kao vještak na suđenju za ratne zločine nad Srbima u Brčkom pojavi Nehru Ganić protiv kojeg je podignuta i upravo u ovom sudu potvrđena optužnica za zločine počinjene u Čemernu kod Ilijaša. Ganić, vještak vojne struke, ispitan je u srijedu na suđenju Mensuru Đakiću i Begdadu Kajtaziju, koji su optuženi za ratne zločine nad Srbima počinjene u septembru 1992. godine u Bukviku kod Brčkog. Sudskom vijeću nije smetala činjenica da je protiv Ganića podignuta optužnica za ratne zločine pa je odbio prigovor tužioca Miroslava Janjića, koji je ukazao na drastično kršenje Zakona o krivičnom postupku.

Romanić je saglasan da je ovaj slučaj više nego problematičan i da je vještak kompromitovan optužnicom za ratni zločin.

- U najmanju ruku nije zgodno da se u sudu kao vještak uvodi osoba protiv koje je potvrđena optužnica. Takvo vještačenje se dovodi u sumnju, pogotovo u ovom slučaju kada vještači u predmetu ratnih zločina i pored činjenice da je i protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. Ako protiv nekoga bude podignuta i potvrđena optužnica za ratne zločine on je, uprkos presumpciji nevinosti, napola osuđen. Najmanje što se moglo učiniti jeste da takav vještak bude suspendovan sa svih vještačenja. Ali, kod nas je sve moguće i sve se radi obrnuto. Stoga i nije čudno da je povjerenje u rad pravosuđa takvo kakvo jeste - rekao je Romanić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija nije želio da komentariše ovaj slučaj, ističući da je proces u toku i da nikada ne želi da govori o otvorenim postupcima. Iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a su istakli da u procesne ingerencije sudija spada određivanje vještaka i donošenje odluke o zahtjevu za njegovo izuzeće, te da su procesne odluke podložne provjerama drugostepenog suda na osnovu izjavljenih pravnih lijekova.

- S obzirom na to da navedene odluke spadaju u prerogative suda, Kancelarija disciplinskog tužioca ne može komentarisati da li je povjeravanje vještačenja pojedinom vještaku uobičajeno ili ne. Takođe, želimo podsjetiti da svaka osoba koja smatra da je sudija ili tužilac povrijedio dužnost, može podnijeti pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca - rekli su u Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec izjavio je za “Glas Srpske” da ne želi da se miješa u pojedine predmete i dodao da u pravosuđu postoje pravni lijekovi za kojima može posegnuti svako ko smatra da za to ima osnova.

- Postupajući tužilac, odnosno tužilaštvo imaju instrumente za rušenje kredibiliteta vještaka za koga smatra da nije svjedočio nepristrasno. Postoje pravni lijekovi za to. Žalbom i kroz drugostepeni postupak tužilac može da pobije kredibilitet takvog svjedoka - rekao je Debevec.

Na nonsens u sudnici reagovao je jedino tužilac Janjić, koji je odbio da ispituje vještaka optuženog za ratni zločin.

- Ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavlja kršenje svih principa Zakona o krivičnom postupku BiH i omalovažavanje žrtava srpske nacionalnosti, kao i svih žrtava u BiH. U tome ne želim da učestvujem - rekao je Janjić, koji je odbio poziv predsjedavajuće sudskog vijeća Džemile Begović da unakrsno ispituje Ganića i predložio da bude saslušan novi vještak vojne struke.

Vještak Ganić je iznio tvrdnje u korist optuženih, kao što je činio i ranije na suđenju svojim saborcima optuženim u predmetima “Viktor Bubanj”, “Trusina” i drugima.

Ganićeva biografija

Nehru Ganić je general Armije RBiH, a optužen je za ratni zločin nad 32 srpska civila i zarobljenika u Čemernu kod Ilijaša sa još 11 oficira i vojnika.

Ganić je bio ratni komandant Teritorijalne odbrane u Brezi, koja je, kako je navedeno u optužnici, 10. juna 1992. godine učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu i napadu na selo Čemerno, u kojem je likvidirano sve srpsko civilno stanovništvo, a svi objekti porušeni ili popaljeni.

Odgovorno postupanje sudija

Martin Frančešević je za razliku od Nehrua Ganića odlukom sudskog vijeća u predmetu protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli izuzet od vještačenja. To je učinjeno onog momenta kada su sudije saznale da se protiv njega vodi istraga, iako je bio samo osumnjičen, a ne i optužen kao Ganić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana