Granična policija BiH: Privremeno zatvaranje malograničnih prelaza sa Hrvatskom dogovoreno

Srna
Granična policija BiH: Privremeno zatvaranje malograničnih prelaza sa Hrvatskom dogovoreno

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je danas da je odluka o zatvaranju malograničnih prelaza uslijedila nakon dogovora BiH i Hrvatske.

U saopštenju se podsjeća da je Granična policija BiH dobila obavještenje

Nacionalnog koordinacionog centra Hrvatske da će Hrvatska od sutra u 7.00 časova privremeno zatvoriti sve granične prelaze za pogranični promet između Hrvatske i BiH.

Iz Ministarstva bezbjednosti su potvrdili da se zatvaraju i oni granični prelazi preko kojih je odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo bezbjednosti prethodno dobilo mišljenje Granične policije, a onda je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu inostranih poslova i ministru Biseri Turković.

Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog te zemlje da se oficijelno zatvore malogranični prelazi, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva bezbjednosti napominju da preko ovih prelaza praktično i nije bilo komunikacije “jer, kao što je poznato, obje zemlje su donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao”.

Na ovim prelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti te prelaze, pojašnjava se u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana