Dodik: Srpska ostaje snažna i jedinstvena

Srna
Dodik: Srpska ostaje snažna i jedinstvena

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ostaje i dalje snažna i jedinstvena i pozvao sve ljude da se okupe oko jedinstvene politike, nacionalnog i državnog interesa, a to je što snažnija Republika Srpska, koja zna šta hoće.

"Ekonomski rast u ovoj godini je dobra osnova da idemo dalje. Mislim da ono što činimo u kontaktima sa drugima i očekivanja koja imamo od promijenjenih globalnih kretanja apsolutno uvode Republiku Srpsku u stabilne i mirne vode i u poziciju da možemo sa više snage da činimo sve da bi Srpska imala i mogla da ima uspješan period u budućnosti", rekao je Dodik Srni.


On je naglasio da je u ozbiljnim i teškim okolnostima u ovoj godini Republika Srpska uspjela da očuva likvidnost i na taj način očuva funkcionisanje svojih institucija, kao i da je u Srpskoj dominantna i jasna podrška politici očuvanja Republike.

Dodik je rekao da mnogi ne žele da vide da Republika Srpska u ovoj godini bilježi određeni rast i ima neke od pozitivnih makroekonomskih kategorija u kretanju.

"Sam rast domaćeg proizvoda nesumnjivo govori o tome. Druga je stvar i smanjenje broja nezaposlenih, što je isto tako veoma važno. Činjenica je da smo ostvarili i da je bilo rasta prihoda na stavkama koje govore o unutrašnjim stopama indirektnih i direktnih poreza", dodao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio da je opozicija u Republici Srpskoj smanjila svoju snagu na lokalnim izborima i da je izgubila izbore ne samo zato što je bila loša u Srpskoj, nego zato što je bila loša i katastrofalna vlast za interese Srpske i srpskog naroda na nivou BiH.

On je napomenuo da se do lokalnih izbora pokušala napraviti predstava kako je Republika Srpska podijeljena politički, kao što se u ovoj godini pokazala podijeljenost društava na izborima u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Samo u Republici Srpskoj se pokazalo da naše društvo nije politički podijeljeno. U Republici Srpskoj je dominantna i jasna podrška politici očuvanja Srpske, naspram one koja je u BiH bila politika koja je radila na štetu interesa same Republike Srpske", istakao je Dodik i dodao da opozicija nastavlja da urušava interese Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao da je na izborima narod pokazao da je Republika Srpska stabilna, da njene institucije, njena javnost i glasačko tijelo veoma dobro znaju na koji način u Srpskoj treba da se nastavi.

"Čuli smo iz opozicije kako su govorili da je maltene referendum bio taj koji je bio presudan za lokalne izbore. Referendum je vlasništvo ljudi i naroda u Republici Srpskoj. Koliko je bilo ispravno održati referendum govori i činjenica da su mnogi pokušali da ga spriječe. To narodno pravo naravno ne može niko da zaustavi", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je opozicija u Srpskoj ranije učestvovala u donošenju odluke o referendumu, da bi potom odustala od toga, jer su im međunarodni zvaničnici rekli da se ne smiju solidarisati sa referendumom i neposredno pred referendum koristili su samo obilježje tog referenduma kao "Dodikovog referenduma", distancirajući se od referenduma u njegovih rezultata.

"Nemam ništa protiv što su to na neki način svojatali za mene, ali u svakom slučaju mislim da su propustili veliku priču da budu dio širokog narodnog pokreta za prava Republike Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je BiH državna zajednica i da se ne smije raditi tako, kao što neki pogrešno shvataju, da organe BiH suprotstavljaju Republici Srpskoj i na taj način Srpsku pokušavaju da drže u stalnim rokovima, u zagrađenosti, lažući o njoj i govoreći samo ono što njima odgovara i potencirajući neke procese i navodne afere.

On je rekao da velika priča o kriminalu u Republici Srpskoj apsolutno ničim nije dokazana.

"Oni koji su o tome pričali, mada ogrezli u laži, o tome ništa nisu dokazali. Oni su samo sebi zadali neki cilj i mislili da su u pravu, a pokazalo se da nisu. Sada kada nema dokaza ni o čemu, pokušavaju da okrive organe na nivou BiH", zaključio je Dodik.  

Incko je sinonim propale međunarodne politike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sinonim jedne propale međunarodne politike i plaćenik koji se dodvorava sredini u kojoj se nalazi, što govori o njegovom licemjerju.
"Razmišljao sam da ne reagujem na te izjave navodog velikog diplomate i međunarodnog činovnika, ali gluposti koje iznosi tamo gdje se nalazi, uvijek prilagođene izjave, apsolutno ne ostavljaju čovjeka mirnim da o tome progovori", reko je Dodik Srni.

On je naveo da se Incko, kada govori za hrvatske medije dodvorava Hrvatima, dok im je u BiH nanio ogromne probleme zato što je pokušao da izmjenama na nivou Federacije BiH /FBiH/ kreira vlast koja nije u interesu hrvatskog naroda, a u Mostaru godinama ne uspijeva ništa da učini.

"Međutim, to ga, kao svakog onog ko nema nimalo stida i koji se ne osvrće na ono što je uradio, nije spriječilo da se Hrvatima tamo dodvorava, ulizuje i obećava razne stvari govoreći o Republici Srpskoj na način na koji on to sve vidi, pokušavajući da pobjegne od odgovornosti vezano za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da su visoki predstavnici kršili Dejtonski sporazum, kao i da Incko uspješno lobira za interese Bošnjaka.

"Kada prođe vrijeme, vidjeće se da su Incko i još neki predstavnici međunarodne zajednice bili na platnom spisku raznih bošnjačkih organizacija u svijetu i da su za njihove stvari to činili", kaže Dodik.

On navodi da Incko, kada ode u Austriju, pokušava da pošalje poruke koje su apsolutno neprihvatljive sa stanovišta onoga šta on treba da radi ili čini.

Napominjući da je prema Dejtonskom sporazumu, rat na prostoru bivše Jugoslavije kvalifikovan kao nesretan sukob u regionu, Dodik kaže da Incko sada priča o tome kako je neko vršio agresije.

"To govori da je on plaćenik i raznih bošnjačkih organizacija i, prije svega, da nije konzistentan, te da pokušava da se dodvori sredini gdje se nalazi. Naravno, kada bi došao u Beograd pričao bi sve najbolje o Beogradu i to govori o licemjerju čovjeka koji je svih ovih godina bio i jeste na visokoj plati od 25.000 evra. Incko je pokušao samo da se dodvori Bošnjaci da ga oni ne bi dirali, jer zna kada bi se okupilo 10.000 Bošnjaka pred njegovom kancelarijom u Sarajevu, tamo ne bi smio ni otići", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, Incko je sinonim jedne propale međunarodne politike u BiH, sinonim onoga što je bio pokušaj da se nasiljem nametne i prevarom ovjekovječi određeni politički proces.

Dodik dodaje da je Incko kao visoki predstavnik sinonim za sve promašaje jednog koncepta koji je išao za tim da u BiH nametne izdajuću reviziju Dejtonskog sporazuma, da obesmisli Republiku Srpsku.

"Sada se dodvorava i budućoj prvoj dami Amerike, pozivajući se na
njena sjećanja. To govori o tome da morate zaista biti licemjer da tome na taj način pristupite i da se odreknete svojih dosadašnjih nalogodavaca i stare američke administracije koji su od njega tražili da čini neke stvari", istakao je Dodik.

Dodik smatra da Incko "još nije došao sebi, niti je pri sebi da zna da su se globalno promijenili odnosi".

"On je sinonim pogrešne međunarodne intervencije u BiH i kao takav će biti zapamćen. Ja mu, inače, želim da još nekoliko mjeseci primi tu platu i da svi zajedno učestvujemo u tome da se taj OHR zatvori i da se BiH prepusti lokalnim političarima i dogovorima", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organi BiH ne mogu biti nadređeni Republici Srpskoj

Interes Republike Srpske i srpskog naroda je da se ukine Sud i Tužilaštvo BiH, a da se iz Ustavnog suda BiH izbace stranci i da on bude sud u kome će se zastupati i interesi Srpske, a ne da se samo radi protiv nje, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
"Ono što je naša budućnost i naše politike jeste da ne dozvolimo da organi BiH budu nadređeni Republici Srpskoj, jer oni to nisu ni po Ustavu, ni po Dejtonskom sporazumu", izjavio je Dodik Srni.

On je dodao da u budućnosti treba ukinuti ili revidirati Sud i Tužilaštvo BiH koji se pokazuju kao politički organ, a iz Ustavnog suda BiH izbaciti strance i uspostaviti određene paritete i odlučivanja, te taj sud privesti onome što jeste svaki ustavni sud u normalnim zemljama.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne uspije ta politika, to će samo značiti da BiH nema šanse.

Prema njegovim riječima, polarizacija i podjele u BiH su tako evidentne u svakom smislu i ukoliko se ne sjedne i ne riješi nekoliko ozbiljnih tema na nivou BiH, ona će sama sebe dovesti u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana