Dodik i Šogolev otkrili spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom

Srna
Dodik i Šogolev otkrili spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Igor Šogolev otkrili su danas u Banjaluci spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom.

Predsjednik Dodik u obraćanju prisustnima rekao je da je otkrivanje ovog spomenika prilika da se srpski narod samo djelimično oduži velikom caru, velikom ruskom narodu i državi za podršku koju je od njih dobijao u odlučujućim danima.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je ovo dio manifestacije obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata u kome su Srbi nesumnjivo bili najveći stradalnici.

Dodik je napomenuo da o tome svjedoče istorijske činjenice koje nisu poklekle pod revizionizmom posljednjih dana koji bi da srpski narod stavi u onu nit povezanosti krivice za Veliki rat, što je istorijska neistina.

"Srpski narod je branio svoju zemlju, a atentatom u Sarajevu branio je svoju slobodu", istakao je predsjednik Republike.

Dodik je podsjetio da je srpski narod jedini narod u istoriji koji je svoju slobodu branio sa teritorije druge zemlje.

"Srpski narod je vjerovao u to, zahvaljujući činjenici da je uvijek bio na pravoj istorijskoj strani radi boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu", istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost ruskom narodu, ruskoj državi i predsjedniku Vladimiru Putinu za podršku koju daju srpskom narodu i u ovom vremenu.

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji se nalazi na Bulevaru cara Dušana u blizini banjalučke Gimnazije, osveštao je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, nakon čega su predsjednik Dodik i Šogolev položili vijence na spomenik.

Otkrivanju spomenika, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsjednik Fonda "Svetog Vasilija Velikog" Konstantin Malofejev, autor spomenika Zurab Sereteli.

Otkrivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Nada Tešanović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić, senatori Srpske Aleksa Buha i Jelena Guskova, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i mnogobrojni građani Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana