Bošnjačka strana zarobila cijelu BiH

Vedrana Kulaga
Bošnjačka strana zarobila cijelu BiH

Mostar - Predsjednici SNSD-a i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović upozorili su juče da je krajnje vrijeme da bude formirana vlast u BiH na osnovu izbornih rezultata te su pozvali bošnjačku stranu da sredi stanje u svojim redovima, kao i da svi prestanu s opstrukcijama, ako ih ima.

Zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH bio je jedna od ključnih tema o kojima su juče u Mostaru razgovarale delegacije SNSD-a i HDZ BiH, koje su predvodili Dodik i Čović. Oni su pozvali bošnjačku stranu da se što prije pristupi formiranju vlasti na nivou BiH i da rade u skladu s Ustavom jer, kako su ocijenili, za to postoji dovoljno kapaciteta. Na sastanku je rečeno da najkraće za dvije sedmice taj posao treba da bude završen.

-  Uvijek smo dovedeni do toga da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Pozivamo ih da to završimo. Mi želimo saradnju, ali prestanite s opstrukcijama, ako opstrukcije postoje. Ako je politički nesklad koji treba riješiti, imali smo dovoljno strpljenja. Sada ćete morati dati odgovor želite li da implementiramo izborne rezultate - poručio je Dodik i dodao da postoji dovoljno kapaciteta za formiranje vlasti.

On je naveo da će se narednih dana vidjeti da li se radi o organizovanoj opstrukciji kada je riječ o formiranju vlasti, odnosno da li je to neki plan koji se možda može nazrijeti.

- Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo. Ovo je naš apel - sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu s Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi - rekao je Dodik, koji je Čovića upoznao o nedavnim razgovorima članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima EU u Briselu.

Dodik, koji je srpski član i trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenio je da se nedopustivo kasni sa formiranjem vlasti u BiH, imajući u vidu da su srpska i hrvatska reprezentacija već jasne.

- HDZ i SNSD čine vođstvo tih dviju reprezentacija, čekamo da u bošnjačkim redovima bude konsolidovana ta politička volja - objasnio je Dodik.

SNSD i HDZ BiH imaju, kako je rekao, utvrđenu agendu kojom se kreću i to ne čine ni na čiju štetu.

- Sve vrijeme naše saradnje je pokazalo da nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg. Samo primitivci mogu razmišljati na način da ovdje postoje neke skrivene namjere i zavjere - istakao je predsjednik SNSD-a i podsjetio da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, bez kojih se ne može puno toga uraditi.

Dragan Čović smatra da će Dom naroda Parlamenta FBiH, ako bude želje, biti uspostavljen iduće sedmice, kao i da je došlo vrijeme za formiranje Savjeta ministara jer bi sve drugo bilo rizik. Ocijenio je da nema nijednog razloga da formiranje vlasti na nivou BiH čeka i da to treba završiti u iduće dvije sedmice te da evropski put i kandidatski status nemaju alternativu.

Na pitanje da li će Savez za bolju budućnost, koji predvodi Fahrudin Radončić, biti dio vlasti, Čović je odgovorio da ne odlučuje on ko će biti bošnjački predstavnici u vlasti.

- Srpska strana ima jasan kapacitet, hrvatska isto. Vjerujem da će i bošnjačka tražiti slično. Pokušavaju duže vrijeme, to su nazvali bošnjački blok. Vjerujem da je došlo vrijeme da formiramo Savjet ministara jer sve drugo bi bilo rizik - rekao je Čović, koji bi u srijedu trebalo da se sastane sa predstavnicima SDA.

U delegaciji SNSD-a su bili potpredsjednica stranke Željka Cvijanović, generalni sekretar Luka Petrović i članovi Predsjedništva SNSD-a Slavko Mitrović, Staša Košarac i Zoran Tegeltija, koji je predložen za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Uz lidera HDZ BiH Dragana Čovića bili su visoki stranački funkcioneri Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš i Zdenko Ćosić.

Evropski put

Milorad Dodik je izjavio da vjeruje da će BiH ove godine dobiti kandidatski status za ulazak u EU, koji je velika šansa za mnoge razvojne projekte.

- I Evropa se transformiše i dijeli, moguće da se ojača pristupanje zemalja Balkana, ali i da dođe do drugih procesa. Treba da sačekamo - rekao je Dodik i dodao da SNSD i HDZ dijele mišljenje kada je u pitanju evropski put BiH.

Izborno zakonodavstvo

Na sastanku je bilo riječi i o reformi izbornog zakonodavstva, a stav SNSD-a je da drugi ne mogu birati jednom narodu njihove predstavnike.

- Mi ćemo podržati rješenje koje odavno predlaže HDZ jer je apsolutno fer. U njemu je politička čistoća u činjenici da tri konstitutivna naroda biraju svoje predstavnike i da je spekulativno da jedan narod bira drugom predstavnike. Bez obzira na ideološki različite pristupe, BiH je zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ta konstitutivnost se mora vidjeti svugdje - rekao je Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana