BiH: U Čitluku 15 pozitivnih na virus korona, u Sarajevu tri, u Bihaću dvije osobe

Srna
BiH: U Čitluku 15 pozitivnih na virus korona, u Sarajevu tri, u Bihaću dvije osobe

Tokom protekle noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ na prisustvo virusa korona testirano je ukupno 150 uzoraka iz više gradova, a ukupno su tri bila pozitivna.

U prvih 46 testiranih uzoraka, bila su pozitivna dva – po jedan iz Zavidovića i Goražda, a kasnije tokom noći testirani su i drugi uzorci, među kojima je jedan bio pozitivan, izjavila je za federalne medije direktor KCUS Sebija Izetbegović. Nije saopšteno odakle je treći zaraženi virusom korona.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona saopštio je jutros da su još dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Cazina pozitivne na virus korona.

"Prvo smo dobili rezultate testova na virus korona za 42 uzorka poslata u utorak /7. aprila/ i potvrđeno je da su pozitivne dvije osobe iz Bihaća. Jutros su stigli i rezultati testiranja 33 brisa poslata juče. U ovoj seriji testiranja u referentnoj laboratoriji u Sarajevu pozitivan je bio nalaz jedne osobe iz Cazina", rekla je kantonalni ministar zdravstva Nermina Ćemalović.

Trenutno je u Unsko-sanskom kantonu zaraženo 37 građana, a dva pacijenta iz Bihaća su izliječena.

U ovom kantonu, pet smrtnih slučajeva povezuje se sa bolešću kovid-19. Direktor Kantonalne bolnice "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću Hajrudin Havić istakao je da je u izolatorijumu Odjeljenja za infektivne bolesti trenutno hospitalizovano šest pacijenata, te da je njihovo stanje stabilno.

Na graničnom prelazu Izačić trijažirano je 50 osoba, od čega je 17 sa područja Unsko-sanskog kantona, koje će biti premješteni u karantin u Cazinu. Osobe koje su trijažirane na graničnom prelazu, a koje nemaju prebivalište na području ovog kantona, biće upućene u karantin u područjima svojih prebivališta.

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar na virus korona testirano je 40 uzoraka, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je od tog broja pozitivno 16, saopšteno je iz kantonalnog Kriznog štaba.

Ovi uzorci testirani su sinoć. Od broja pozitivnih, 15 osoba je iz Čitluka, te jedna osoba iz Jablanice.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada su potvrđena 163 zaraženih virusom korona, a šest je preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana