Ambasada SAD u BiH: Potreban ozbiljan dijalog, a ne zapaljiva retorika

Srna
Ambasada SAD u BiH: Potreban ozbiljan dijalog, a ne zapaljiva retorika

SARAJEVO - Amerika čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa su nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski, istakli su iz Ambasade SAD u BiH.

Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika je ono što će građanima BiH donijeti bolju budućnost, navodi se na “Tviter” nalogu Ambasade SAD.

“Osim toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za sprovođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije”, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler razgovarali su danas sa predsjedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovisali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU.

Čović je na “Tviteru” napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima naprijed ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan.

“Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva mjeseca”, istakao je Čović.

Na “Tviteru” se oglasio i Satler koji je naveo da su Nelson i on ponovili važnost dijaloga, evropskih reformi i uključivog procesa izborne, odnosno ustavne reforme, u skladu sa Mišljenjem EU, što treba dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana