Vučević: Zločin racije da uđe u školski program

Srna
Vučević: Zločin racije da uđe u školski program

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je obilježeno 80 godina od zloglasne Novosadske racije, u kojoj je mađarska okupaciona vojska na najsuroviji način pobila i pod led Dunava bacila više hiljada nedužnih ljudi, pretežno Srba i Jevreja, kao i Roma i Rusa.

Odavanje počasti ubijenima u ovom neviđenom pogromu održano je na platou dunavskog Keja žrtava racije, kod spomenika “Porodica”.

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević zamolio je okupljene da podrže inicijativu gradskih vlasti da zločin Novosadske racije uđe u udžbenike i zvanični školski program Srbije.

“Generacije koje dolaze, ne samo naših Novosađana, treba da imaju čisto sećanje. Istovremeno, i da uče, da se takva zlodela poput Racije nikad ne ponove, da uče da brane pravo na život, pravo na izbor i pravo na različitost”, naveo je Vučević.

On je dodao da Novom Sadu treba podrška i za izgradnju memorijalnog centra posvećenog sjećanju na Novosadsku raciju.

“Imamo u tom smislu blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike bačkog Irineja. Želimo da na jednom mestu imamo sabrana sva svedočanstva, činjenice, uspomene i dokumente koji će verodostojno svedočiti i učiti istinu o fašističkom zločinu nad nedužnim Srbima, Jevrejima i Romima”, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, zločin Novosadske racije zauvijek je obilježio Novi Sad, ali ga nije obeshrabrio.

“Naprotiv, taj užasni zločin načinio je Novi Sad simbolom pobede i slobode. Učinio je nas Novosađane, svih nacionalnosti i veroispovesti, najvećim borcima protiv fašizma”, istakao je Vučević.

On je podsjetio da se prije 80 godina Novi Sad ledio pod svirepim zločinima nad nedužnim ljudima.

“Danas, 80 godina posle, Novi Sad blista od novog života i brojnih uspeha. Želim da budemo jači nego ikada u osudi tog krvavog pira nad našim sugrađanima. Zato želim da budemo jači nego ikad u savladavanju svega što može da nas podeli i da nas suprotstavi”, rekao je Vučević.

Poslije pomena Srpske pravoslavne crkve žrtvama Racije, vikarni episkop Jerotej pročitao je pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, kojeg je bolest spriječila da prisustvuje obilježavanju.

Patrijarh srpski je istakao da se zločini poput Novosadske racije nikad neće zaboraviti, ali i da će biti oprošteni.

“Mi zločine pamtimo, ne zaboravljamo, ali ih i opraštamo. Tako nas uči i sam Gospod naš, kad se raspet na krstu moli Bogu Ocu: žOče oprosti im jer ne znaju šta radež”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je dodao da pravoslavni Srbi nikad mađarski narod neće prepoznavati u likovima zločinaca.

“Zločinaca kakvi su bili Janoš Tot, Geza Batori, Đula Tombori, Mikloš Nađ ili Šandor Kepiro. Naprotiv, Mađare prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove kao što su Pal Teleki, Endre Bajči Žilinski i brojni drugi koji su Srbima spasavali živote u ta zla vremena širom Vojvodine”, istakao je patrijarh.

Patrijarh srpski izrazio je nadu da će o zločinu nad nevinim ljudima u Novom Sadu i južnoj Bačkoj đaci uskoro učiti u svojim školama i istorijskim udžbenicima.

Pomen u ime Jevrejske zajednice na Keju održao je vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel, koji je pozvao okupljene da se poklone pobijenima u zločinu Novosadske racije.

“Poklonimo se svima koji su pobijeni u Novosadskoj raciji. Oni su sada sveti i zato recimo - amen”, rekao je Isak Asiel.

Poslije pomena, kod spomenika “Porodica” položeni su vijenci nedužnim žrtvama Racije.

Vijence su položili predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, kao i ambasada Izraela i Mađarske.

Predstavnici Novog Sada spustili su vijenac u Dunav i sa broda Riječne flotile Vojske Srbije.

Novosadska racija je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti regenta Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u Novom Sadu tokom Drugog svjetskog rata.

Racija je sprovedena u Novom Sadu i okolnim mjestima od 21. do 23. januara 1942. godine, a ostaće upamćena kao jedan od najsurovijih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu nad nedužnim civilima.

Poimenično su utvrđena imena 1.246 stradalih u Raciji, ali prema svjedočenjima preživjelih, kao i brojnih istoričara, taj broj je veći od 4.500 nedužnih ljudi, žena i djece.

Do tačnog broja stradalih teško je doći pošto su u svirepom pogromu mađarskih fašista pod led Dunava, bacane žive ili mrtve cijele porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana