Вучевић: Злочин рације да уђе у школски програм

Срна
Вучевић: Злочин рације да уђе у школски програм

НОВИ САД - У Новом Саду данас је обиљежено 80 година од злогласне Новосадске рације, у којој је мађарска окупациона војска на најсуровији начин побила и под лед Дунава бацила више хиљада недужних људи, претежно Срба и Јевреја, као и Рома и Руса.

Одавање почасти убијенима у овом невиђеном погрому одржано је на платоу дунавског Кеја жртава рације, код споменика “Породица”.

Новосадски градоначелник Милош Вучевић замолио је окупљене да подрже иницијативу градских власти да злочин Новосадске рације уђе у уџбенике и званични школски програм Србије.

“Генерације које долазе, не само наших Новосађана, треба да имају чисто сећање. Истовремено, и да уче, да се таква злодела попут Рације никад не понове, да уче да бране право на живот, право на избор и право на различитост”, навео је Вучевић.

Он је додао да Новом Саду треба подршка и за изградњу меморијалног центра посвећеног сјећању на Новосадску рацију.

“Имамо у том смислу благослов Његовог преосвештенства владике бачког Иринеја. Желимо да на једном месту имамо сабрана сва сведочанства, чињенице, успомене и документе који ће веродостојно сведочити и учити истину о фашистичком злочину над недужним Србима, Јеврејима и Ромима”, рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, злочин Новосадске рације заувијек је обиљежио Нови Сад, али га није обесхрабрио.

“Напротив, тај ужасни злочин начинио је Нови Сад симболом победе и слободе. Учинио је нас Новосађане, свих националности и вероисповести, највећим борцима против фашизма”, истакао је Вучевић.

Он је подсјетио да се прије 80 година Нови Сад ледио под свирепим злочинима над недужним људима.

“Данас, 80 година после, Нови Сад блиста од новог живота и бројних успеха. Желим да будемо јачи него икада у осуди тог крвавог пира над нашим суграђанима. Зато желим да будемо јачи него икад у савладавању свега што може да нас подели и да нас супротстави”, рекао је Вучевић.

Послије помена Српске православне цркве жртвама Рације, викарни епископ Јеротеј прочитао је писмо Његове светости патријарха српског Порфирија, којег је болест спријечила да присуствује обиљежавању.

Патријарх српски је истакао да се злочини попут Новосадске рације никад неће заборавити, али и да ће бити опроштени.

“Ми злочине памтимо, не заборављамо, али их и опраштамо. Тако нас учи и сам Господ наш, кад се распет на крсту моли Богу Оцу: жОче опрости им јер не знају шта радеж”, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је додао да православни Срби никад мађарски народ неће препознавати у ликовима злочинаца.

“Злочинаца какви су били Јанош Тот, Геза Батори, Ђула Томбори, Миклош Нађ или Шандор Кепиро. Напротив, Мађаре препознајемо и волимо кроз бесмртне ликове као што су Пал Телеки, Ендре Бајчи Жилински и бројни други који су Србима спасавали животе у та зла времена широм Војводине”, истакао је патријарх.

Патријарх српски изразио је наду да ће о злочину над невиним људима у Новом Саду и јужној Бачкој ђаци ускоро учити у својим школама и историјским уџбеницима.

Помен у име Јеврејске заједнице на Кеју одржао је врховни рабин Србије господин Исак Асиел, који је позвао окупљене да се поклоне побијенима у злочину Новосадске рације.

“Поклонимо се свима који су побијени у Новосадској рацији. Они су сада свети и зато рецимо - амен”, рекао је Исак Асиел.

Послије помена, код споменика “Породица” положени су вијенци недужним жртвама Рације.

Вијенце су положили представници градских и покрајинских власти, као и амбасада Израела и Мађарске.

Представници Новог Сада спустили су вијенац у Дунав и са брода Ријечне флотиле Војске Србије.

Новосадска рација је назив за погром који су мађарски фашисти регента Миклоша Хортија извршили над Србима и Јеврејима у Новом Саду током Другог свјетског рата.

Рација је спроведена у Новом Саду и околним мјестима од 21. до 23. јануара 1942. године, а остаће упамћена као један од најсуровијих злочина почињених у Другом свјетском рату над недужним цивилима.

Поименично су утврђена имена 1.246 страдалих у Рацији, али према свједочењима преживјелих, као и бројних историчара, тај број је већи од 4.500 недужних људи, жена и дјеце.

До тачног броја страдалих тешко је доћи пошто су у свирепом погрому мађарских фашиста под лед Дунава, бацане живе или мртве цијеле породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана