Ulica glinskih žrtava umjesto Hrvatske ulice

Srna
Ulica glinskih žrtava umjesto Hrvatske ulice

BEOGRAD - Komisija Skupštine grada Beograda za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je danas inicijativu da se Hrvatska ulica u beogradskom naselju Kotež, u opštini Palilula, preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine kako bi bilo sačuvano sjećanje na 1.700 Srba, koje su ubile ustaše.

Komisija je usvojila i inicijativu da se podignu spomenici nekadašnjim gradonačelnicima Beograda Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Preimenovanje Hrvatske ulice inicirali su građani Koteža, koji su naveli da pokolj više od 1.700 Srba u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden prije sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški.

U inicijativi se navodi da se pokolj u Glini u Crkvi Presvete Bogorodice desio 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 lokalnih Srba, te da je nakon završetka Drugog svjetskog rata na mjestu porušene crkve podignuta zajednička spomen-kosturnica za sve žrtve.

Podnosilac inicijative da Beograd dobije spomenike trojice bivših gradonačelnika je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Vesić je u svojoj inicijativi, između ostalog, naveo da spomenici gradonačelnicima Beograda Pešiću, Iliću i Savčiću trebaju da budu podignuti na mjestima koja su značajno uticala na njihov život i rad u prijestonici, saopšteno je na sajtu grada Beograda.

Vesić predlaže da se ispred zgrade gradske opštine Zemun na Masarikovom trgu podigne spomenik Branku Pešiću, gradonačelniku Beograda od 1964. do 1974. godine, za vrijeme čijeg mandata su izgrađeni Palata Beograda /Beograđanka/, Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most "Gazela", Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su "Fest" i "Bitef".

Na Pešićev prijedlog, Skupština Beograda usvojila je plan spuštanja Beograda na rijeke, plan izgradnje Beogradskog željezničkog čvora i Beogradskog metroa.

Vesić predlaže da se spomen-obilježje gradonačelniku Vladi Iliću postavi na prostoru između ulica Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Vojvode Dobrnjca, Venizelosove i Knez Miletine ulice, i to na mjestu koje gleda ka njegovoj vili, koja se nalazi sa druge strane Venizelosove ulice /na Dorćolu/.

On je podsjetio da je za vrijeme mandata Vlade Ilića počela izgradnja Hrama Svetog Save, visećeg mosta na Savi - Mosta kralja Aleksandra Karađorđevića, na čijim se stubovima danas nalazi Brankov most, a izgrađen je Most kralja Petra na Dunavu, gdje se danas nalazi Pančevački most, kao i Beogradski sajam, otvoren Zoološki vrt, te sagrađeno više desetina škola i bolnica.

"Jedan je od najvećih srpskih privrednika, dobrotvora i filantropa. Umro je u najvećoj nemaštini, a, podizanjem spomenika, Beograd će vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati žizviniž za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i žhvalaž za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beograđanima", piše u inicijativi.

Spomenik Milošu Savčiću, koji je bio gradonačelnik Beograda od 1929. do 1930. godine, trebao bi da bude podignut na uglu bulevara Kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

Miloš Savčić bio je jedan od najbogatijih Evropljana u međuratnom periodu, a bio je i ministar građevine Kraljevine Jugoslavije, rukovodilac i investitor brojnih privrednih objekata širom Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivač prvog srpskog osiguravajućeg društva.

Savčić je za 20 godina mira između dva svjetska rata uspio da postane jedan od najvećih građevinskih magnata Evrope, a na Kosovu i Metohiji otvorio je tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika "Trepča", predvodio je izgradnju pruge Niš- Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa "Dedinje" i neparne strane Knez Mihailove ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana