Srpska lista: Etiketiranje Save Janjića najdirektnija prijetnja njegovoj i bezbjednosti Visokih Dečana

Tanjug
Srpska lista: Etiketiranje Save Janjića najdirektnija prijetnja njegovoj i bezbjednosti Visokih Dečana

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista (SL) najoštrije je osudila pritisak prištinskog Savjeta za ljudska prava na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) uopšte zbog izrečene istine o ugroženosti srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je konstatovana od strane nezavisnih međunarodnih institucija.

- Ovom prilikom javno pozivamo vladu u Prištini i ostale institucije da se ograde od ovakvih stavova, a odgovorne koji sprovode kampanju kriminalizacije oca Save Janjića pozovu na odgovornost. Podsećamo da je manastir Visoki Dečani više puta bio meta, čak i oružanih napada, i da je godinama unazad na listi ugroženih objekata od značaja za hrišćansku i svetsku kulturu uopšte - navodi se u saopštenju SL.

Podsjećaju da bratstvo manastira Visoki Dečani na čelu sa ocem Savom Janjićem živi okruženo Albancima, i upozoravaju da je svako etiketiranje kojem je on izložen najdirektnija prijetnja njegovoj i bezbjednosti samog manastira, što je apsolutno opasno i nedopustivo.

- Namera da se Srbima uvede verbalni delikt kako bi se zaustavila istina, i svetu se ne predoči u kakvim uslovima živi srpski narod i sveštenstvo SPC na Kosovu i Metohiji, je neprihvatljiva i mi na to nikada nećemo pristati - dodaje se u saopštenju.

Juče je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio  istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, prenio je portal Reporteri.

U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana